В Україні запроваджують новий закон про мобілізацію, який викликає скандал. Згідно з його умовами, консульства оновлюватимуть паспорти лише після постановки чоловіків на військовий облік у Територіальних військових комісаріатах ​​(ТЦК). Це означає, що українці, які перебувають за кордоном і ухиляються від обліку, можуть втратити свої паспорти.

Про це пише Фокус.

Тобто понад 850 тисяч чоловіків з України, які перебувають за кордоном, можуть опинитися під загрозою втрати паспортів. За новим законом, чоловіки віком від 18 до 60 років, як усередині країни, так і за її межами, мають пройти процедуру військового обліку. Після цього їм видадуть повістки до ТЦК, і вони мають повернутися чи порушити закон, залишаючись за кордоном.

Тим, хто поїхав, але не оновив своїх військово-облікових даних, загрожує покарання. Зокрема вони не зможуть оновити свої документи, включаючи паспорти. Дипломатичні представники проводитимуть перевірку облікових документів при наданні консульських послуг для чоловіків віком від 18 до 60 років. Проте існують винятки для термінових ситуацій, таких як оформлення спадщини, допомога дітям, повернення в Україну, консульські послуги у разі затримання та при загрозі життю та здоров'ю громадянина.

Таким чином, українці, які виїхали з країни, можуть зіткнутися з проблемами, пов'язаними з документами, та бути вимушеними повернутися для постановки на військовий облік. Адвокати також зазначають, що людям з інвалідністю, які раніше виїхали за кордон, при скасуванні інвалідності доведеться повертатися для оновлення військово-облікових даних.

Основна ідея законопроєкту полягає у стимулюванні чоловіків не ухилятися від обліку, надаючи їм "можливість" оновити документи через ТЦК. Правозахисники висловлюють думку, що такі заходи спрямовані на запобігання можливим спробам відмови від українського громадянства з боку громадян, які виїжджають.

Читайте також:

Заборонять сідати за кермо і продавати свою ж квартиру: що чекає на тих, хто ухиляється від мобілізації

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

Вирушать на фронт усі: у Раді готуються запровадити нові правила мобілізації в Україні