В Україні було скасовано списки критично важливих споживачів, для яких було заборонено застосовувати планові відключення електроенергії.

Про це повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю "LB".

Однак це не означає, що такі списки більше не існують – вони переглядатимуться з урахуванням раніше допущених помилок. За його словами, це рішення було ухвалено через те, що оригінальні списки було складено на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Початкові списки включали сумнівні об'єкти, такі як деякі готелі та підприємства, які насправді не були критично важливими.

"Там був досить різноманітний перелік різних підприємств. Наразі цей наказ Міненерго скасували, і ці підприємства більше не будуть захищені від відключення”, – пояснив Кудрицький.

Наразі, за його словами, "Укренерго" буде пропонувати створити нові списки критично важливих підприємств, які дійсно не можуть бути відключені, оскільки їхнє функціонування є критично важливим для держави.

"У нові списки будуть включені тільки ті підприємства, без яких держава не зможе нормально функціонувати (щодо електроенергії - ред.). Тому що це може призвести до серйозних наслідків, чи то технічних, екологічних чи соціальних. Наприклад, системи водопостачання чи централізоване опалення у великих містах”, – наголосив Кудрицький.

Глава "Укренерго" також уточнив, що підприємства, які раніше мали особливі привілеї та не платили за електроенергію, тепер можуть бути відключені від мережі. Однак вимога оплати електроенергії зберігатиметься і для тих, хто буде включений до нового списку.

"Навіть у захищених споживачів мають бути чіткі зобов'язання оплачувати спожиту електроенергію. Принаймні такою мірою, яку вони можуть. Вони не можуть просто не платити лише тому, що вони включені до списку критично важливих об'єктів”, – сказав Кудрицький.

Читайте також:

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

Вирушать на фронт усі: у Раді готуються запровадити нові правила мобілізації в Україні

Закликати майже 500 тисяч людей: українцям розповіли нововведення щодо мобілізації