За даними експертів, у 2023 році лідерами за вартістю житла в Україні залишаються західні регіони – Львів, Ужгород та столиця Київ.

За рік, що минув, значного подорожчання нерухомості не спостерігалося, особливо у великих обласних центрах, де коливання цін протягом року були невеликими. До кінця 2023 року ситуація стабілізувалася без суттєвого зростання.

Вже другий рік Львів конкурує за вартістю квартир у новобудовах із Києвом.

Далі у рейтингу йдуть Ужгород, Дніпро та Одеса. Експерти пояснюють таку ситуацію вищим попитом на житло у західних регіонах через їхню віддаленість від зони активних бойових дій.

Зазначається зростання інтересу і до вторинного житла.

Відповідно зростають і ціни на нього. При цьому пропозиція старих квартир різко зросла у Миколаївській, Херсонській та Чернігівській областях, які постраждали від окупації. Але через військові дії там майже немає попиту.

Попит на оренду житла продовжує стійко зростати, що пов'язано насамперед із міграцією внутрішньо переміщених осіб із окупованих територій. Ціни на оренду вищі у регіонах, що знаходяться далі від лінії фронту.

Загалом експерти прогнозують, що стабілізація ситуації на ринку нерухомості безпосередньо залежатиме від подальшого розвитку військових дій, темпів звільнення захоплених територій та стану економіки України.

Читайте також: