Важко уявити Новий Рік без шампанського, і цей зв'язок було вселено нам маркетологами. Питання про те, чи шампанське є корисним, неоднозначне.

Про це повідомляє Daily Mail.

Оскільки це алкогольний напій, за умовчанням він може бути здоровим. Проте вчені з Оксфорда виявили цікаві дані про небезпеку відкриття пляшок шампанського.

Фахівці з кафедри офтальмології Кембридзького університету звернули увагу на випадки травмування очей, пов'язаних з відкриванням пляшок шампанського.

Лікарі зазначили, що травми очей від пробки, що вилітають, можуть відбутися практично миттєво, оскільки від моменту відкриття пляшки до попадання пробки в очі проходить всього 0,05 секунди.

Експерти підкреслили, що враховуючи високу статистику травм, розумно розміщувати запобіжні етикетки на пляшках. Ці етикетки можуть інформувати про можливі небезпеки та наголошувати, що при тиску, що виникає при відкритті пляшки, що втричі перевищує тиск в автомобільній шині, ви можете не встигнути відреагувати відповідним чином.

Фахівці також рекомендували охолоджувати пляшку перед відкриванням, щоб знизити внутрішній тиск, а також дотримуватися запобіжних заходів, наприклад, відкривати пляшку під кутом 45 градусів і направляти пробку від себе. Вони також наголосили на важливості того, щоб не спрямовувати пробку на будь-кого.

Таким чином, вчені закликають до обережності перед святами та нагадують про необхідність негайно звернутися до лікаря у разі травми.

Читайте також:

У квартирі стане набагато тепліше: наклейте цю просту штуку на вікно – результат вас одразу здивує

Як приготувати ідеально прозорий холодець на Новий рік: 6 важливих хитрощів, про які ви не знали

Машину може винести прямо в дерево: у яких ситуаціях ви можете непомітно втратити керування на дорозі