Громадяни України, які пропустили своєчасний візит по повістці до місцевого центру мобілізації та соціальної підтримки, позбавляться права керування автотранспортом.

Подібні зміни передбачені в законопроекті №10378, який було внесено до Верховної Ради.

За узгодженим проектом закону №10378, порушники мобілізаційних правил не зможуть отримати посвідчення водія в територіальному сервісному центрі Міністерства Внутрішніх Справ.

Пропозиції законопроекту передбачають внесення даних щодо тих громадян, які ухиляються від участі в мобілізації, до Єдиного реєстру боржників. Це призведе до неможливості отримання посвідчення водія, керування автомобілем, виїзду за кордон, а також до обмежень у купівлі або продажу нерухомості. Крім того, вони не матимуть змоги отримати кредит.

Однак ці обмеження будуть тимчасовими. Військовообов'язковий або резервіст буде виключено з Реєстру боржників після явки до військкомату. Для цього керівник військкомату повинен подати відповідне повідомлення.

Законопроект №10378 був зареєстрований у Верховній Раді 25 грудня 2023 року та є ініціативою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Наразі документ перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Після отримання висновку Комітету цей документ буде винесено на розгляд народних депутатів, що, ймовірно, станеться після 10 січня 2024 року.

У поточному 2023 році в Україні було посилено контроль за теоретичними та практичними іспитами на отримання прав водія.

У 2024 році планується ще більше посилення контролю за іспитами на отримання посвідчення водія, наприклад, допуск до класів для іспиту з теорії здійснюватиметься тільки після автоматичної ідентифікації особи.

Читайте також:

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

А ось тепер почнуться справжні проблеми: що буде з банківськими картками всіх, хто ігнорує повістки

Блокпости по всій країні та повістки: військовий розповів, до чого готуватися українським чоловікам