Експерти Національного банку України в останньому аналітичному звіті дали прогноз щодо динаміки тарифів на житлово-комунальні послуги у найближчі роки.

На думку регулятора, у період до 2025 року очікується помірне зростання вартості комунальних платежів для населення. Це стосується насамперед таких базових послуг, як газопостачання, гаряче водопостачання та теплопостачання житлових будинків.

Головним фактором, який стримуватиме різкий стрибок тарифів, названий мораторій, що діє, на підвищення плати за ці послуги. За оцінками НБУ, цей захід дозволить уникнути високих темпів інфляції у 2023-2025 роках.

Водночас у довгостроковій перспективі скасування мораторію та поступовий перехід тарифів ЖКГ до ринкового рівня неминучі. Це пов'язано з накопиченими дисбалансами в енергетичній сфері України.

Проте експерти Нацбанку вважають, що процес підвищення тарифів після 2025 року буде плавним та соціально збалансованим.

Найімовірніше, він буде реалізований у кілька етапів протягом кількох років. Крім того, зростання платежів буде частково нівельовано розширенням програми житлових субсидій для населення.

Таким чином, незважаючи на об'єктивну потребу усунення перекосів на ринку ЖКП, інтереси громадян під час ухвалення відповідних рішень також враховуватимуться. Це зумовлено високою соціальною значимістю цього питання.

Водночас, у поточний період з листопада 2022 по листопад 2023 року вже спостерігалося відчутне зростання цін на низку житлово-комунальних послуг в Україні. Зокрема тариф на електроенергію для населення зріс на 69,7%. Також подорожчали вивіз сміття, обслуговування багатоквартирних будинків. При цьому вартість газу, гарячої води та опалення досі залишається незмінною.

Читайте також: