Національний банк України (НБУ) очікує на суттєве підвищення цін на продукти харчування в січні, при цьому прогнозується зростання цін на основні продукти харчування на 5%.

Глава НБУ Андрій Пишний підкреслив, що цей сплеск особливо помітний для продуктів, що імпортуються з Європи, зокрема молочних продуктів, цитрусових, макаронних виробів, газованих напоїв та тепличних овочів.

Про це пише «zn»

«В Україні з перших чисел січня піднімуться ціни на продукти і прискориться інфляція», - заявив глава НБУ Андрій Пишний на офіційній сторінці регулятора.

Основними чинниками такого сплеску, на думку Пишного, є логістичні витрати, що зросли в результаті блокади українського кордону і скорочення поставок овочів вітчизняного виробництва. Блокада призвела до збільшення транспортних витрат, що вплинуло на ціни на імпортовані товари.

Крім того, цьому зростанню сприяє обмежене зберігання овочів, заготовлених у країні на зимовий сезон.

Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, висловив стурбованість можливим дефіцитом різних категорій продукції через блокаду кордону польськими перевізниками. Він зазначив, що може виникнути нестача таких продуктів, як сіль, цитрусові, банани та морепродукти.

«Можуть виникати дефіцити, починаючи із солі, бо, на жаль, українське виробництво у тимчасовій окупації. А також інших продуктів, які у нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо у нас зараз немає доступу до моря, щоби повноцінно їх виловлювати. Це не обов'язково щось “лакшері” – йдеться про звичайний хек та іншу заморожену рибу», - сказав він.

Міністр фінансів Сергій Марченко попередив, що українцям, можливо, доведеться значно знизити рівень споживання у відповідь на ці економічні проблеми. Він наголосив на необхідності того, щоб суспільство підготувалося до потенційних коригувань податкових режимів та структури витрат з урахуванням змінних економічних умов.

«На жаль, ми поки що живемо в такій досить специфічній реальності, коли у нас все добре, у нас є стабільність макроекономічна, курсова. Але ця реальність вимагатиме корекції, якщо ми справді хочемо перейти на військові рейки», – каже міністр.

Оскільки країна стикається з цими економічними проблемами, український уряд закликає громадян готуватися до зростання цін і потенційного дефіциту, наголошуючи на важливості готовності та здатності адаптуватися перед мінливими економічними реаліями.

«Чи готове до цього суспільство? Я думаю, що на цьому етапі поки що не готово. Але це реальність, яка потенційно може бути. Це може бути інші податкові режими, може бути інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися. І думаючи про 25 рік, повинні закладати відповідні сценарії», – попередив глава Мінфіну.

Читайте також:

Toyota Camry тепер відпочиватиме: нова Skoda Superb тепер здивує всіх своєю потужністю та швидкістю

Вирушать на фронт усі: у Раді готуються запровадити нові правила мобілізації в Україні

Ці гроші вам точно не завадять: хто зможе отримати доплату до пенсії у розмірі 3 тисячі гривень