Взимку важко уникнути застуди та грипу, але для того, щоб правильно взятися за їх профілактику та лікування, важливо відокремлювати факти від міфів. Про те, які існують основні забобони, розбирались лікар сімейної медицини в системі охорони здоров’я клініки Майо Дженніфер Джонсон та доктор медичних наук Адам Ратнер.

Про це пише Prevention.

Міф №1: Великі дози вітаміну С допоможуть запобігти застуді

Хоча добавки з вітаміном C широко рекламуються як ефективний засіб проти застуди, дослідження свідчать про обмежену користь для більшості людей. Експерименти, що доводили зниження ризику застуди, проводилися на спортсменах, а не на звичайних людях. Високі дози вітаміну можуть навіть призвести до побічних ефектів, таких як печія, нудота, головний біль та утворення каменів у нирках, наголошує Джонсон. Ратнер в свою чергу сказав, що якщо дотримуватися раціональної дієти з фруктами та овочами, людині не знадобляться додаткові добавки. Краще практикувати здорові звички, такі як фізичні вправи, стресове управління, гарний сон, належне харчування, ретельне миття рук та уникання масовок.

Міф №2: Ви можете застудитися, якщо вийдете на вулицю без куртки

Хоча застуда часто пов'язана з холодною погодою, це не означає, що вам згодом обов'язково застудиться, якщо ви вийдете на вулицю без куртки. Помилкова думка може бути пов'язана з тим, що взимку люди частіше перебувають в закритих приміщеннях, де легше передається вірус. Лікарка Джонсон пояснює, що дорослі переносять від двох до трьох респіраторних інфекцій щорічно, а діти можуть отримати навіть 10-12 за рік. Тому у вимірюваній та теплій одязі на вулиці взимку буде комфортно і безпечно, але відсутність куртки сама по собі не є головним чинником ризику застуди.

Міф №3: Молочні продукти погіршують застуду

Справді, під час застуди може виникати більше слизу, але це не пов'язано з молочними продуктами. Згідно з оглядом, опублікованим в Архіві дитячих захворювань BMJ, слиз, який з'являється в роті під час хвороби та при споживанні молока, є сумішшю молока та слини. Вироблення слини зростає під час застуди, бо це є однією з перших ліній захисту: організм використовує шмарклі для виведення вірусів з носа та пазух, а антитіла допомагають нейтралізувати віруси. Якщо ви не любите відчуття молока в горлі під час застуди, можете вибрати чай чи звичайну воду, оскільки важливо пити багато рідини. Проте варто пам'ятати, що молочні продукти є важливим джерелом кальцію та білка, а морозиво чи холодний йогурт можуть бути корисними, особливо якщо є біль у горлі.

Міф № 4: Вакцина проти грипу може заразити вас грипом

Насправді, щеплення від грипу містять інактивовані, тобто більше не заразні, віруси. І хоча «назальна спрей-вакцина містить живі віруси, вони настільки ослаблені, що можуть розмножуватися лише у вашому носі, а не в легенях, де вони можуть спричинити захворювання, запевняє Ратнер.

Вона пояснює, що те, що може здатися симптомами грипу - головний біль, лихоманка та болі в м’язах, швидше за все, є побічними ефектами від вакцини , що провокує імунну відповідь у організмі.

Захист організму формується приблизно через два тижні після вакцинації. Лікар наголосила, що найкращий час для отримання вакцини проти грипу.

Нагадуємо, що в період застуди чи грипу важко зберегти енергію та апетит, але правильно обрані продукти можуть полегшити самопочуття та зменшити неприємні симптоми.

Читайте також:

Як дізнатися, у вашої дитини COVID або звичайний грип: відомий педіатр розповів про симптоми

Обов‘язкове щеплення від грипу: імунолог назвав категорії у зоні особливого ризику

Ці ягоди зменшують симптоми грипу та нежиті: люди масово їх скуповують