Всі ми чули пораду не забувати пити воду, але чи замислювались ви, чому це настільки важливо. Адже гідратація є ключовою для підтримки ряду важливих функцій організму, таких як кровообіг, виведення відходів, терморегуляція тіла та захист внутрішніх органів. Хоча загальна рекомендація полягає в тому, щоб споживати близько двох літрів води на день, слід зазначити, що деякі фактори, такі як дієта, рівень активності та лікарські засоби, можуть впливати на цю потребу.

Про це пише Study Finds.

Видання наголошує, що деякі люди відчувають себе зневодненими, незважаючи на достатнє споживання води. Все виявляється просто — корінь проблеми може таїтися в дисбалансі електролітів.

Вчені пояснюють, що гідратація — це не лише вода, але й електроліти, такі як натрій, магній і калій. Зайве вживання води може призвести до розбавлення цих життєво важливих електролітів. Особливо проблематичним є вживання дистильованої води, яка не містить електролітів, що ще більше поглиблює цю проблему.

Організм прагне до точного балансу рідини, значною мірою покладаючись на електроліти, які відіграють важливу роль у клітинних функціях. Хоча більшість людей може забезпечити собі достатній рівень натрію, калію та магнію часто вистачає не всім.

Продукти, такі як банани, кокосова вода, картопля, квасоля, сочевиця, зелені листові овочі, бобові, горіхи і насіння, виявляються чудовими джерелами калію та магнію, а також сприяють кращій гідратації, ніж звичайна вода. Однак важливо також пам'ятати про їхню роль у регулюванні кров'яного тиску.

Для тих, хто виводить багато рідини з організму, наприклад, спортсменів, важливо зберігати баланс електролітів. Піт виводить не лише воду, але й електроліти. Тому спортсмени вдаються до напоїв, збагачених електролітами, які сприяють кращому засвоєнню рідини. Хоча такі напої можуть містити цукор, прості вуглеводи також сприяють кращому утриманню рідини в організмі.

Отже, відчуття недостатньої гідратації, навіть при достатньому споживанні води, може бути наслідком недоліку електролітів.

Гідратація — це більше, ніж просто вода, вона взаємодіє з електролітами, і дисбаланс може виникнути через перезволоження або недостатнє поповнення запасів електролітів. Розв'язання проблеми полягає не завжди в підвищенні споживання води, а в розумному вживанні продуктів, які містять калій та магній, а також можливість врахування електролітних добавок, особливо для тих, хто активно займається спортом і втрачає велику кількість рідини через потіння.

Читайте також:

Не сидіть допізна: північникам загрожує небезпечне захворювання - вчені

Без шкоди здоров'ю та зайвої ваги: ​​лікарі назвали ідеальну кількість пива для вживання

Безкоштовно, швидко та ефективно: проста вправа, яка допоможе вам дожити до 100 років