Якщо починаєте день із відчуття неприродності та загального невизначеного нездоров'я, це може бути сигналом, що ваш сон викликає більш серйозні турботи, ніж просто недосип.

Про це пише Express Health.

За даними видання, виявляється, що від 5 до 10% населення планети стикається із значущими розладами сну, які порушують якість їхнього відпочинку. Певні ознаки після пробудження можуть також свідчити про можливість наявності апное – стану, при якому дихання людини під час сну періодично припиняється та відновлюється, вимагаючи серйозного лікування.

Зважаючи на розлад сну, особливу увагу варто приділити деяким ознакам, які можуть свідчити про серйозні проблеми. Давайте розглянемо кожну з них більш детально:

Пробудження з відчуттям дивності та нездоров'я

Це може вказувати на порушення дихання під час сну, таке як апное, де людина періодично припиняє дихання, а потім відновлює його.

Депресія та недосипання

Існує довгий науковий зв'язок між недосипанням та депресією. Якщо ви прокидаєтеся тривожним та пригніченим, це може бути не лише відсутністю відпочинку, але й сигналом про можливе апное.

Бруксизм (скрегіт зубами)

Скрегіт зубами може бути ознакою стресу, а також пов'язаним із сном. Це може вказувати на можливість наявності апное.

Біль у горлі

Якщо ви постійно відчуваєте біль у горлі при пробудженні, але немає інших ознак застуди, це може бути пов'язано з розладами сну, включаючи апное.

Сухість у роті та хропіння

Хропіння та сопіння можуть бути ознаками ротового дихання, що, в свою чергу, пов'язано з апное. Сухість у роті може бути наслідком порушеного дихання.

Сонний параліч

Сонний параліч може бути вказівником на можливе обструктивне апное.

Важливо враховувати, що ці ознаки можуть вказувати на різні проблеми, і розмова з медичним фахівцем є ключовою для правильної діагностики та лікування. Зауважте та фіксуйте ці ознаки, щоб обговорити їх із лікарем на наступному прийомі.

Читайте також:

Не сидіть допізна: північникам загрожує небезпечне захворювання – вчені

Новий рік може стати останнім: лікарі попередили про ризик смерті під час свят

Станете нервовими, з'явиться гормон стресу: що буде, якщо пити каву натщесерце