Школярі старших класів України з 2027 року навчатимуться по-новому. Міністерство освіти і науки планує скоротити кількість предметів з 20 до 10-11, а учні після 10 класу зможуть обирати серед дисциплін ті, які їм необхідні для майбутньої процесії.

Докладніше про те, що чекає українських школярів у найближчому майбутньому, інформує Обозреватель.

Повідомляється, що реформа спрямована на те, щоб допомогти старшокласникам розкрити свої здібності та реалізувати себе у майбутньому.

За словами першої проректори Київського університету імені Бориса Грінченка Лілії Гріневич, профільну освіту додасть 10-й клас, який необхідний для самовизначення учня. Цього року школярі зможуть обрати предмети, які відповідають їхнім інтересам та здібностям.

У 11-12 класах кількість факультативних курсів зросте. Навчальний план буде поділено на три частини:

  • Базовий рівень буде загальним для всіх ліцеїв, незалежно від їхньої спеціалізації.
  • Поглиблений рівень передбачає вивчення предметів, які вибиратимуться з урахуванням освітніх галузей.
  • Додатковий рівень включає дисципліни, які школярі вибиратимуть самостійно.

Заступник міністра освіти Андрій Сташків зазначив, що такі ліцеї мають бути більшими, щоб можна було сформувати групи на вибір. У великих містах може бути інший підхід, тому що в одному населеному пункті може бути багато шкіл та у різних навчальних закладах можна формувати різні профілі.

Народний депутат Наталія Піпа запевнила, що реформу почнуть пілотувати 2025 року, щоб повноцінно запустити її вже 2027-го.

Зміни у системі освіти мають допомогти українським школярам отримати більш якісні знання та підготуватися до майбутньої кар'єри.

Читайте також:

"Нова пошта", "Укрпошта" та Meest: як вони будуть працювати на Різдво та у Новий рік

Погода на Різдво здивує кожного: що обіцяють синоптики на найближчі дні

Будьте готові: вже з 1 січня збільшиться пенсійний збір за першої реєстрації автомобіля