Вчені виявили п'ять нових видів м'якошерстих їжаків з Південно-Східної Азії. Раніше було відомо лише про два види їжаків з м'якою вовною.

Про це пише BBC.

Для цього відкриття знадобилося кілька наукових місій.

Так, детальне біологічне дослідження показало, що два види є абсолютно новими для науки, а три були підняті з рівня підвидів після аналізу ДНК.

Одна з головних дослідниць доктор Мелісса Хокінс зі Смітсонівського національного музею природної історії (SMNH) розповіла, що це відкриття показало "дивовижне" різноманітність життя на нашій планеті, яку ще потрібно розкрити.

"Ми думаємо, що знаємо про світ природи. Але навіть про такі групи, як ссавці, особливо про ті дрібні істоти, які живуть у важкодоступних місцях проживання, ми дійсно знаємо зовсім небагато. Виявлення подібних тварин може привернути увагу до екосистем, яким дуже загрожує небезпека”, - сказала вона.

Як відкрили новий вигляд

На думку неспеціаліста, мініатюрні ссавці виглядають однаково, але команда виявила ключові відмінності в їх генетичних кодах, а також відмінності у їхній фізичній формі, особливо в головах та зубах.

"У них справді класні черепи – вони крихітні, але у них дуже гострі зуби", – сказала Мелісса Хокінс. "Якби вони були великими тваринами, вони були б доволі страшними".

Вчені назвали один особливо довгозубий вид, виявлений ними в одній із музейних колекцій — Hylomys macarong, назва якого походить від в'єтнамського слова, що означає «вампір».

Окрім вивчення тварин у дикій природі, дослідники вивчили зразки з 14 різних колекцій природної історії в Азії, Європі та США.

Два недавно відкриті види – Hylomys vorax та Hylomys macarong – були виявлені в колекціях Смітсонівського інституту та Університету Дрекселя у Філадельфії, де вони зберігалися в ящиках протягом кількох десятиліть.

Що таке м'якошерсті їжаки

Тварини належать до групи їжаків Hylomys, що у Південно-Східної Азії. Раніше було відомо лише два види, а це відкриття довело їх число до семи.

Це маленькі довгоносі ссавці, і хоча вони належать до того ж сімейства, що й знайоміший їжак, вони швидше пухнасті, ніж колючі.

Читайте також:

Це допоможе і на дачі, і в селі: як швидко позбутися бліх на ділянці, де є тварини

Такого ще не було: еколог розповіла, як після підриву Каховської ГЕС почали зникати тварини, птахи та комахи

Природа показує чудеса: у Чорнобильському заповіднику побачили рідкісного звіра

Чорнобиль не перестає дивувати: у мережі показали фото гігантської кішки, яка продавить дах у машині