В Україні триває загальна мобілізація та військовий стан, запроваджені через повномасштабне вторгнення РФ. Заклику підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримують повістки. При цьому повістки військовозобов'язаним громадянам в Україні сьогодні дають мало не всюди: у торгових центрах, на вулицях та заправках.

Юрист Максим Шинжирбаєв в ефірі 7-го телеканалу Одеси розповів, чи можуть вручити повістку через родичів. Про це пише видання Telegraf.

Він пояснив, що повістка вважається врученою, якщо вона заповнена персональними даними особи, яка викликається у військкомат, і якщо військовозобов'язаний особисто її підписав.

Юрист підкреслив, що повістка вважається законно врученою, якщо її отримав хтось із родичів, які проживають разом із повнолітнім військовозобов'язаним.

Шинжирбаєв зазначив, що якщо військовозобов'язаний проживає окремо від батьків, але прописаний за місцем їх проживання, то вручити повістку через родича неможливо.

Експерт зазначив, що неналежним чином врученим вважається повістка, відправлена ​​поштою або Viber. Він додав, що також виклики до територіального центру комплектування телефоном або через смс-повідомлення не зобов'язують чоловіка йти у військкомат.

Нагадаємо, що повістку ніде не можна оскаржити, тому що цей документ є лише засобом оповіщення про необхідність виконати військовий обов'язок відповідно до закону. До такого висновку дійшов Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду (Постанова Верховного Суду від 08.09.2022 р. у справі № 300/1263/22).

Читайте також:

Новий масований наступ: росіяни на повну міць ударили по ЗСУ. Деталі

Адже Путін їм так пишався: ЗСУ показали, як в одну мить спалили найновіший зенітно-ракетний комплекс "Витязь"

Дадуть бонус у 30 тисяч: скільки заплатять киянам, яких мобілізують до ЗСУ

Хто підлягає заклику до ЗСУ і чи будуть зміни до правил мобілізації з 1 грудня: кому і до чого потрібно підготуватися