Міжнародний валютний фонд (МВФ) офіційно утримується надання чітких прогнозів обмінного курсу. Однак, за словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, розрахунки МВФ ґрунтуються на певних прогнозних значеннях.

Про це повідомляє «zn»

У разі оновленої програми розширеного фінансування (EFF) розрахунковий середньорічний обмінний курс на 2024 рік становитиме 41 українську гривню за 1 долар США.

Гетьманцев уточнив характер підходу МВФ, заявивши, що, хоча МВФ не пропонує явних прогнозів обмінного курсу, його розрахунки включають певний базовий прогноз. Цей прогноз можна отримати, вирішивши просте математичне рівняння.

Він визнав невелику похибку через округлення, але наголосив, що для цілей перевірки ця помилка вважається незначною.

Зазначений розрахунковий середньорічний курс 41 грн/дол на 2024 рік близько відповідає прогнозному курсу, встановленому Урядом України у бюджеті на 2024 рік, який становить 40,7 грн/дол.

Гетьманцев припустив, що моніторинг фактичного курсу валюти через рік стане практичним засобом оцінки точності цих прогнозів.

«Нагадаю, МВФ ніколи не дає прогнозу обмінного курсу. Але у своїх розрахунках все одно має відштовхуватись від певного прогнозу. І шляхом вирішення нехитрого математичного рівняння можна визначити цей прогноз. Є певна невелика похибка через округлення, але для звіряння часів, то не суттєво. Отже, розрахунковий середньорічний курс на 2024 рік закладений в оновлену програму EFF становить 41 грн/дол. Тут без сенсацій. Тому що нагадаю, прогнозний курс, закладений Урядом до бюджету -2024, становить 40,7 грн/дол. Яким буде фактичний курс, зможемо звіритися через рік», – написав Гетьманців у соцмережах.

Читайте також:

І не тільки акумулятор: що може зламатися в машині, якщо ви на ній довго не їздите

Життя обірвалося на фронті: не стало ще одного відомого українського актора

Дивна хитрість: які квіти потрібно поставити на підвіконня, щоб вікна у квартирі не запітніли