Уряд готується до змін у системі оплати праці працівників державних установ у світлі збільшення мінімальної заробітної плати. Планується провести зміни з 1 січня та 1 квітня, які стосуються посадових окладів та тарифних ставок у бюджетній сфері.

Згідно з запропонованим проектом, з 1 січня 2024 року посадові оклади працівників державних установ розраховуватимуться на основі окладу працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, який становитиме 3 195 гривень. З 1 квітня 2024 року цей показник збільшиться до 3600 гривень.

Додатково пропонується запровадити систему диференціації заробітної плати в межах фонду оплати праці, щоб забезпечити справедливість в оплаті різних кваліфікацій та рівнів відповідальності. Керівникам держустанов доручається встановлювати доплати, надбавки та премії в залежності від складності виконуваної роботи, кваліфікації співробітника та його результатів.

Пояснювальна записка до проекту наголошує, що до цього моменту посадові оклади розраховуються на основі окладу працівника 1-го тарифного розряду у розмірі 2893 гривні. У зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати на законодавчому рівні пропонується пропорційно переглянути відсоткове співвідношення, щоб уникнути збільшення розриву в заробітній платі.

Важливим аспектом є також встановлення нових розмірів мінімальної заробітної плати згідно із законом про державний бюджет на 2024 рік.

З 1 січня вона становитиме 7100 гривень, а з 1 квітня збільшиться до 8000 гривень на місяць. У погодинному вимірі ці цифри відповідно дорівнюють 42,6 гривні та 48 гривень.

Також зазначається, що у вересні розглядалося підвищення посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, починаючи з 1 квітня і далі з 1 липня 2024 року, щоб досягти рівнів 3195 гривень та 3600 гривень відповідно. На даний момент цей показник становить 2893 гривні.