В Україні продовжується зростання цін на ходові продукти харчування. За даними Інституту аграрної економіки, станом на 1 листопада 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року яловичина подорожчала на 35,1%, свинина - на 27,1%, м'ясо птиці - на 17,8%.

Докладніше про те, що буде з цінами на яйця, м'ясо та крупи, інформує ТСН.

Торкаючись цін на крупи, у жовтні-листопаді 2023 спостерігалося зниження. Гречка подешевшала на 11,9%, пшоно – на 3,4%, крупи пшеничні – на 3,6%, рис – на 0,9%. Проте манна крупа та ячка трохи подорожчали – на 0,5% та 0,2% відповідно.

Фахівці прогнозують, що взимку 2024 року ціни на крупи та борошно залишаться доступними для споживачів, можливо, гречка ще подешевшає, ціни на борошно будуть стабільними, а цінова ситуація щодо інших видів круп може трохи коливатися.

На думку експерта Інни Сало, ціни на овочі можуть збільшитися після новорічних свят.

"На формування вартості овочів впливають насамперед обсяги їх товарної пропозиції, платоспроможний попит населення, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне. Очікується, що після свят ціни на овочі борщового набору можуть піднятися проти тих, що зараз. Найбільше зросте цибуля - до 18 гривень за кілограм проти середньої ціни 12,75 гривні станом на 15 листопада 2023 року, — розповіла експерт.

Читайте також:

Українців уже попередили: деякі продукти у магазинах можуть зникнути чи серйозно подорожчати

Українцям розповіли, що буде взимку з цінами на овочі та до чого готуватись

Ціни знову змінилися: скільки зараз коштують мандарини та апельсини