Курс долара в Україні став об'єктом уваги, починаючи з його поступового зростання, і зараз деякі експерти висловлюють побоювання щодо можливої ​​девальвації гривні вже цього року. Декілька аналітиків також роблять спроби прогнозувати, наскільки зросте курс американської валюти по відношенню до гривні протягом найближчих 12 місяців.

За словами Данила Моніна, перед Новим роком традиційно спостерігається збільшення курсу, що він пов'язує із підвищеними бюджетними видатками. Хоча деякі українці можуть продавати долари, щоб забезпечити собі кошти на підготовку до свят, багато хто, у світлі поточної військової обстановки, відмовляється від розкішних святкувань та дорогих подарунків. Це, напевно, пом'якшить вплив на курс долара, як вважають експерти.

Монін висловлює своє невдоволення політикою Національного банку України щодо формування курсу валюти. На його думку, перехід до плаваючого курсу супроводжується діями, які він вважає нелогічними. Він стверджує, що за дефіциту торгівлі в 37–39 мільярдів доларів очікується лише девальвація.

Згідно з прогнозами банківських експертів, протягом наступного року курс долара коливатиметься близько 41,16 гривень, а в липні очікується його зростання до 40,54 гривень.

У проекті державного бюджету на 2024 рік встановлено середній курс долара у розмірі 40,7 гривні. Проте в уряді припускають, що до кінця 2024 року курс підніметься до 42,1 гривень за долар (на відміну від попереднього прогнозу 44,2). Отже, як банкіри, так і експерти бачать підстави вважати, що у 2024 році долар коштуватиме понад 40 гривень. Питання залишається відкритим і залежить від розвитку воєнного конфлікту та міжнародної допомоги, оскільки ці фактори можуть суттєво вплинути на економічні плани країни.

Читайте також: