Ні для кого не секрет, що російські війська час від часу підіймають у повітря свій літак МіГ-31К, який здатний нести ракети "Кинджал". При цьому на час польоту літака в усіх областях України змушені оголошувати повітряну тривогу, адже дана ракета може досягнути будь-якої точки України. Однак, якщо раніше польоти російських МіГ-31К тривали близько півгодини-години, то зараз вони стали більш тривалими.

І справді, ніхто не стане заперечувати, що від тривалих повітряних тривог страждають бізнес, економіка, не працюють сервіси, діти не ходять до школи.

Саме тому на останньому засіданні Ставки верховного головнокомандувача президент Володимир Зеленський підняв питання щодо доцільності оголошувати повітряну тривогу через такі тренувальні польоти та дав доручення розробити рішення, щоб тривалі повітряні тривоги через зліт МіГів не паралізували життя країни.

"Доручив Міністерству оборони, Генштабу та Кабміну запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв "кинджалів" не паралізували країну на години", – розповів після засідання Зеленський.

До слова, до весни 2023 року Україна не могла збивати ворожі "Кинджали". Але у травні сили ППО вперше знищили цю ракету за допомогою комплексу Patriot, який надали Україні західні партнери.

Зазначимо, що рішення щодо того, чи скасовувати повітряну тривогу на час тривалих польотів російських винищувачів МіГ-31К, може ухвалити виключно вище керівництво держави. Разом з тим, у Повітряних силах наголошують, що військові не можуть передбачити, бойовим буде виліт російського літака чи тренувальним, а отже не можна бути на 100% впевненим, що МіГ не запустить ракету по Україні.

Нагадаємо, що 10 листопада в Україні вперше оголошували тривогу, яка тривала майже три години. Від того часу по всій Україні тривалі повітряні тривоги ледь не щодня. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат каже, що відтепер й надалі слід очікувати, що подібні тривоги триватимуть у середньому 2 – 2,5 години, адже вороги тренуються дозаправляти свої літаки у повітрі.

Читайте також:

Люди живуть у машинах: на кордоні України з Польщею зібралося понад дві тисячі автомобілів

Українцям розповіли про новий тариф на електрику. Скільки заплатимо

"А може, ви зникли?": адвокат розповів про хитрощі поліції під час зупинки водіїв