Тарифи на електроенергію для населення в Україні залишаються замороженими до кінця опалювального сезону. Проте вже з 1 січня 2024 року Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), почне готувати розрахунки та пропозиції щодо їх збільшення.

Докладніше про те, що українцям розповіли про новий тариф на електрику, інформує Обозреватель.

За словами голови НКРЕКУ Костянтина Ущаповського, вартість електроенергії для населення з урахуванням податків уже становить 6,6-6,96 грн за кВтг, а українці платять по 2,64 грн за 1 кВтг, що менше у 2,5 раза.

При цьому зростання одразу до ринкового рівня точно не буде – ймовірно, тарифи запропонують підвищити максимум на 15% до 3 грн/кВт*год.

Глава НКРЕКУ уточнив, що виведення тарифів на ринковий рівень є частиною євроінтеграції України. "Ми йдемо до Євросоюзу і боремося за наш європейський вибір, тому змушені це робити. Проте ми маємо чітко розуміти, які запобіжники слід поставити, щоб не постраждали незахищені верстви населення. Ця робота зроблена, все це можна запускати", – упевнений Ущаповський.

Втім, за його словами, до завершення опалювального сезону не йдеться про підвищення цін на світ. "Моя особиста думка, що до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів. Це моя особиста думка. Після цього з 1 січня ми маємо проводити розрахунки", – сказав голова НКРЕКУ.

Він не став коментувати терміни можливого підвищення тарифів на електроенергію. З початку 2024 року Національна комісія займеться лише прорахунком варіантів такого підвищення. "Думаю, ми пропонуватимемо якісь рішення, але вони проходитимуть всю процедуру: від громадських обговорень, де ми вислуховуватимемо всі сторони, до ухвалення остаточного рішення", – пояснив Ущаповський.

Проте нинішній тариф на електроенергію встановлено до травня 2024 року. Тому раніше за цей термін він все одно не повинен змінюватися. А за оцінками НБУ, регульовані тарифи на газ та електроенергію будуть скасовані лише 2025-го. До цього часу ціни контролюватимуть уряд і залежатимуть від постанов.

Про те, що підвищення тарифів саме з 1 січня не буде, заявили й Міненерго. "Підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня не буде", – йдеться у повідомленні відомства.

Як відомо, різниця в тарифах, які нижчі за ринкові, все одно оплачується. І це робиться коштом бюджетних дотацій, тобто податків українців. Тож за відсутності ринкових цін українці все одно платять за світло та газ із власної кишені, тільки не безпосередньо.

Читайте також:

Не всі про це знали: українцям розповіли про економний тариф на електрику. Скільки можна заощадити

Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки

Приватбанк пояснив, звідки береться "комісія-невидимка" під час використання картки