Страйки перевізників у ЄС проти України продовжуються. Більше того, вони погрожують заблокувати ще один КПП на кордоні.

Так, стало відомо, що представники польських перевізників заявили про плани розширити страйк та перекрити ще один пункт пропуску на кордоні з Україною Медика – Шегині. Пікет хочуть розпочати із понеділка, 20 листопада.

Один з організаторів протесту Томаш Борковський зазначив, що польскі перевізники "не задоволені швидкістю" переговорів між польським та українським урядами.

Зазначається, що у переговорах, що відбулися 16 листопада у прикордонному пункті пропуску "Дорогуськ", взяли участь представники міністерств інфраструктури України та Польщі, а також транспортного департаменту Єврокомісії.

"Ключовою вимогою протестувальників є повернення до дозвільної системи. Ця вимога не може бути виконана", – заявили у Міністерстві транспорту України.

Нагадаємо, що 6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізникипочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причиною страйків стала надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Саме тому однією з головних вимог страйкуючих є повернення системи видачі дозволу українським перевізникам.

Справа в тому, що донедавна був паритет. 180 000 дозволів на рік отримували польські фури, таку ж кількість — українськи. Після скасування цієї системи очікується мільйон поїздок українських перевізників через Польщу. А от польські перевізники стикаються з проблемами при виїзді із України. Електронну чергу можна забронювати лише з території України, черга – 12 днів, рейс виконують за день-два, решту 10 днів сидять у машинах. А українські компанії, нібито, бронюють наперед, і можуть по ходу змінити номер машини. Полякам такого права Україна не дає.

Мітингувальники заявили, що пропускатимуть по одній машині на годину, і безперешкодно — фури з гуманітаркою, швидкопсувними та стратегічно важливими товарами, зокрема паливом. Для розуміння масштабу черг — нещодавно у ній помер український водій фури. 54-річний чоловік приїхав на паркування та залишився чекати там перетину кордону.

Читайте також:

Дуже потрібні працівники: українців запрошують до Польщі. Скільки платять та які є вакансії

Дуже хороша грошова допомога: хто з українських біженців отримає у Польщі 4 тисячі на своїх котів та собак

На які безкоштовні медичні обстеження можуть розраховувати українці у Польщі

Можете залишитися без грошей: українців попередили про аферу з банківськими картками у Польщі