У суспільстві наростає напруженість через помітне збільшення витрат, з яким стикаються мільйони сімей. Зросла вартість товарів хороших та інших продуктів чинить тиск на бюджети домогосподарств, у тому що рівень зарплат залишається майже постійним, а рубль, своєю чергою, піддається девальвації. За всім цим стоїть війна проти України, яку розпочала сама Росія. І хоча зв'язок між військовими діями та економічною кризою видається очевидним, росіяни, здається, не готові визнати таку залежність і, можливо, продовжують підтримувати Володимира Путіна та його вертикаль влади.

За даними Reuters, найгостріше під інфляцією страждають сім'ї з маленькими дітьми. Вони змушені скорочувати витрати на харчування поза домом та "необов'язкові" товари. Річна інфляція у 2022 році становила 11,9%, а прогноз на 2023 рік – 7-7,5%. Офіційна статистика вказує на більш ніж 15,7 мільйонів росіян, які живуть за межею бідності з щомісячним доходом менше 14 375 рублів (157 доларів).

Відомий російський економіст Ігор Ліпіц наголошує, що офіційні дані про бідність та загальне економічне становище спотворені з метою догодити кремлівському керівництву. Він передбачає, що після президентських виборів у березні 2024 року на Росію чекають не лише стагнація, а й серйозне погіршення економічної ситуації. За його прогнозом, близько 20 мільйонів людей можуть опинитися за межею бідності, а рубль продовжуватиме падати.

Жителі розповідають про те, як за останні п'ять років ціни на продукти зросли у кілька разів, при цьому зарплати залишилися незмінними. Деякі сім'ї змушені заощаджувати, і навіть на базових продуктах, таких як молоко, йогурт та хліб, витрачають більше коштів. Сімейне життя стає менш комфортним і радісним.

Однак, незважаючи на ці труднощі, багато хто з респондентів воліє уникати обговорення політики та війни з Україною. Виходячи з цього, поки що неясно, які довгострокові наслідки матимуть більш складні умови життя на політичну атмосферу та голосування в Росії.

Важливо відзначити, що Володимир Путін, зосереджуючись на військовій економіці, стикається із попередженнями експертів про можливі вибухи економічних "бомб уповільненої дії", які можуть серйозно вплинути на російську економіку у майбутньому.

Читайте також: