Про це йдеться у проекті бюджету України на 2024 рік. В Україні згідно із законом максимальна пенсія обмежена 10 прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність. Прожитковий мінімум для цієї категорії українців з січня збільшиться з 2093 до 2361 грн (таким буде мінімальний розмір пенсії), а максимальна пенсія, відповідно, – у десятикратному розмірі.

Хто має право на максимальну пенсію?

В Україні більшість людей, які отримують максимальну пенсію, належать до пільгових категорій. Це військові, чорнобильці. Також одержувати високі пенсії можуть ті, хто отримував високу білу зарплатню. На даний момент для того, щоб заробити максимальну пенсію, потрібно отримувати зарплату близько 70 тис. грн., причому протягом 35 років.

Єдина категорія українців, розмір пенсії яких не обмежений – це судді у відставці. Їхня середня пенсія наближається до 100 тис. грн. Судді в Конституційному суді відстояли право отримувати виплати без обмежень.

Середня пенсія в Україні, за останніми даними, становить 5,3 тис. грн. Традиційно найвищі пенсії одержують у Києві (це пов'язано з високою середньою зарплатою). Мешканці столиці на заслуженому відпочинку в середньому одержують 7,1 тис. грн.

ПриватБанк порадував фінансовою допомогою для пенсіонерів: хто отримає

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Багато хто зіткнеться з проблемою: кому з українців раптово призупинять виплату пенсії