21 вересня відзначається день пам'яті святого апостола Кодрата за православним календарем. Святий Кодрат був одним із сімдесяти учнів Ісуса Христа, яким було доручено поширювати Євангеліє по всьому світу.

Про це пише «ТСН»

Він народився в Анатолії в першому столітті, він пізніше став єпископом Афін після мученицької смерті святого Публія. Він був не лише високоосвіченим, а й талановитим письменником, відомим своїм твором під назвою «Апологія», який захищав християнство перед імператором Адріаном. Крім того, він є автором Послання до Діогнету, яке вважається яскравим прикладом ранньохристиянської літератури.

Святому Кодрату випала унікальна честь стати свідком розп'яття та воскресіння Христа, і він продовжував ділитися своїм свідченням упродовж усього свого життя. Незважаючи на переслідування, побивання камінням і тюремне ув'язнення за свою віру, він наполягав у своїй відданості Христові. Він помер у в'язниці, ймовірно, близько 130 р. н.е., і вшановується як один із перших грецьких апологетів і високо шанований святий у Православній Церкві.

21 вересня також є днем ​​пам'яті святих мучеників Іпатія та Андрія, які мужньо відстоювали свою християнську віру під час гонінь III століття за часів імператора Деції. Ці два святі, які народилися в Лідії (Мала Азія), все своє життя виявляли мудрість, благочестя та доброту. Зіткнувшись із указом імператора принести жертву римським богам, Іпатій та Андрій відмовилися і відкрито заявили про своє християнство. Згодом їх схопили, катували та загрожували смертю. Їхня непохитна віра призвела до того, що їх обезголовили на громадській площі.

У фольклорі 21 вересня було пов'язано з прогнозами погоди та різними забобонами. Вважалося, що погода у цей день вказувала, яким буде наступний місяць. Спостереження, такі як жовті листя внизу на березі, використовувалися для передбачення часу весни. Люди також звертали увагу на такі ознаки, як линяння птаха, який, як вважалося, сигналізував про ранні заморозки.

Забобони спонукали людей бути працелюбними і уникати давати гроші в борг у цей день, а молоді дівчата утримувалися від їжі увечері, щоб зберегти свою молодість та красу. Легенди свідчили, що у лісі діяли злі духи, що застерігають від одиночних відвідувань лісу. Вважалося, що добрі справи приносять великі нагороди, але їх слід зберігати у секреті, оскільки хвалитися ними не рекомендується. Святий Кодрат вважався покровителем землеробства, спонукаючи цього дня збирати пізній урожай.

Читайте також:

Колись з нього скопіювали "обличчя" ГАЗ "Волга": легендарний позашляховик Jeep повернули у виробництво

Вона виходить просто дивовижною: рецепт ситної яєчні по-турецьки з одним секретом

У ЗМІ поставили резонне питання: а чому міністр екології Руслан Стрілець зайнятий розстановкою друзів на посаді, а не своєю роботою