"Настрій у тебе істеричний, з'їж, діточка, яйце дієтичне", - умовляв у мультфільмі "Бременські музиканти" король свою доньку, що закохалася в Трубадура. При цьому мало хто знає, що характеристика дієтичні застосовується до яєць зовсім не тому, що вони містять менше калорій або використовуються для спеціальної дієти. Справа в тому, що яйце називається дієтичним тільки в тому випадку, якщо з моменту, коли його знесла курка, минуло менше семи днів. А ще багато українців шукають у магазинах великі добірні яйця. Дієтологи кажуть, що так не потрібно.

Стало відомо, що добірні яйця, які відрізняються своїм великим розміром, не такі корисні, як інші. Вся справа в тому, що великі яйця несуть старіші кури. Відповідно, вони виробляють не такий цінний "коктейль" вітамінів. Тому не варто вибирати яйця, покладаючись тільки на їх розмір.

Нагадаємо, що більшість виробників ділять яйця на такі категорії:

  • великі (можуть позначатися як С0 або L) – вага яйця становить 63-72,9 г;
  • середні (C1, M) – вага цих яєць коливається від 53 до 62,9 г;
  • маленькі (С2, S) - до цієї категорії потрапляють яйця вагою до 52,9 г.

А ще яйця ділять за якістю та терміном зберігання:

  • extra – яйця, призначені для експорту;
  • Д – дієтичні яйця;
  • А – харчові яйця для експорту;
  • В – яйця "другого" класу для експорту;
  • С – столові яйця (їх можна зустріти на прилавках найчастіше);

Також є яйця, які продають охолодженими, їх зберігають при температурі нижче 0 градусів. А ще є яйця, які можна використовувати лише для переробки, їх не продають як їдальні.

Виходячи з вищевикладеного, покупець вже повинен розуміти, які яйця купувати.

Отже, якщо потрібні більші яйця, то краще вибирати першу категорію. Якщо ж хочете трохи заощадити і не прагнете купувати найбільші яйця – беріть С2.

Також часто виникають суперечки про те, які яйця краще – С0 чи С1. Вважається, що яйця С1 корисніші, оскільки таке маркування дають, лише коли кури вільно переміщаються у своїх вольєрах і можуть гуляти на свіжому повітрі. Виходячи з цього, відповідь на питання про те, які яйця краще - С1 або С2, буде очевидною. Величезної різниці немає, просто другий варіант вважається "біднішим" вітамінами, адже кури містяться в клітинах і не можуть дихати свіжим повітрям.

Читайте також:

Їх заберуть разом із тарілкою: рецепт швидких бутербродів із сиром, картоплею та яйцем

Справжній осінній хіт: рецепт помідорів, фаршированих яйцями та шинкою

Добре тим, хто має родичів у селі: в Україні різко подорожчають яйця. До чого готуватися

І чому ми раніше цього не робили? Рецепт закуски з буряка з сиром та яйцем