В Україні спостерігається помітне зростання цін на овочі, які зазвичай використовуються у борщі, і, на жаль, найближчими тижнями очікується, що ці продукти стануть ще дорожчими. З цього питання розповіла представник Львівського гуртового ринку сільгосппродукції "Шувар" Наталія Головачко.

Про це пише «rbc»

Серед овочів,які вже подорожчали, - буряк, що подорожчав на 35-50 копійок, і капуста, що подорожчала на одну-дві гривні. Нині середня ціна на буряки становить близько 8 грн/кг, а на капусту – від 8 до 9 грн/кг.

"Звичайно, картоплі вистачить на всіх, адже на харчові цілі в Україні використовують лише 26%. Причина зростання – частково сезонна, адже багато картоплі було пошкоджено шкідниками", – каже фахівець.

Картопля також пережила значне зростання цін цього року, піднявшись на 40-50%. Якщо у вересні минулого року середня ціна за кілограм картоплі становила 5 гривень, то зараз вона перебуває в межах 7-8 гривень. Частково це зростання можна пояснити сезонними факторами, оскільки багато сортів картоплі було пошкоджено шкідниками. Проте основна проблема полягає у втраті Україною власної насінницької бази.

"Таким чином, ми вже більш ніж на 70% залежимо від іноземної селекції, а це в аграрному секторі – втрата незалежності", – додала Головачко.

Україна виробляє менше сортів картоплі на посадку, спостерігається зниження виробництва насіння. Ключові установи, такі як Інститут картоплярства Національної академії наук, регіональні інститути з кафедрами картоплярства, а також ферми, які виробляли і продавали насіння, занепали або зникли. У результаті Україна почала більш ніж на 70% залежати від іноземних сортів картоплі, що підриває її сільськогосподарську незалежність.

Незважаючи на зростання цін, цього року деякі овочі стали доступнішими. Наприклад, морква, яка торік продавалася по 16 грн/кг, 2023 року подешевшала до 7-8 грн/кг. Аналогічно суттєво знизилася ціна на цибулю – з 23 до 12 грн.

Читайте також:

Тепер це собі дозволить не кожен: в Україні серйозно подорожчають цигарки

Смакування на всю сім'ю, яке треба спробувати: рецепт м'ясних котлет по-івано-франківськи

Відома карпатська мольфарка розповіла, коли не стане Путіна