За сезон під посадками улюбленої всіма українцями картоплі ґрунт втомлюється та виснажується. Тому всі мудрі дачники знають, щоб наступного року не залишитися без бажаного врожаю після збирання бульб, краще не затягувати із відновленням ґрунту після картоплі.

Здатність картоплі "витягувати" з ґрунту майже всі запаси поживних речовин добре знайома будь-якому дачнику. Активна обробка та догляд вносять свій чималий внесок у деградацію ґрунту. Якщо після збирання картоплі нічого не робити, на відновлення ресурсів підуть роки. Вчасно проведені роботи дозволять навесні швидше приступити до посадок – і картоплі, і будь-яких інших рослин. І розраховувати на добрий урожай.

Відновлення ґрунту за допомогою сидератів – один із найбільш дієвих та простих методів. Сидерати допомагають не лише зменшити кількість бур'янів, а й якісно змінюють структуру ґрунту.

Так, після картоплі особливо ефективні овес, жито, фацелія, віка, горох, люцерна, буркун, люпин та гірчиця. І їх восени можна сіяти, просто розкидаючи насіння по поверхні та прикриваючи мульчею.

На розчищеній грядці після картоплі посів сидератів можна провести одразу, скошуючи і зашпаровуючи їх у ґрунт після підростання до висоти в 15 см. Або відкласти посів під зиму, буквально «забуваючи» про ділянку до весни. У цьому випадку перед посадкою обробіток ґрунту не знадобиться: молоді сидерати просто зрізають зручним способом (культиватором, мотикою, плоскорізом) до рівня землі і роблять лунки або рядки для висаджування картоплі чи іншої рослини.

Читайте також:

Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись

Готуємося до осіннього подорожчання: на що піднімуться ціни восени і скільки коштуватимуть продукти для борщу

Коли робити запаси картоплі: названі терміни, коли вона дуже подешевшає