Уявити собі раціон людини без яєць досить складно. Ще б пак, курячі яйця мають бути на столі як у спортсменів, так і у людей, які худнуть, бо в них присутній оптимальний баланс БЖУ (білки/жири/вуглеводи). Так, продукт в своєму складі має вітамін А, фолієву кислоту, вітамін B5, В12, В2, фосфор, селен і цинк. У яєчному білку багато калорій і відсутній жир, що сприятливо позначається на кровоносній системі, а жовток містить необхідну людині кількість холіну - речовини, яка перешкоджає відкладенню жиру в печінці. От тільки ціна на яйця знову іде вверх.

Так, експерти попереджають, що вартість яєць з настанням холодів може зрости більш ніж на третину, у деяких випадках – у півтора рази. Про це розповів фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

Так, вартість яєць ТМ Квочка у вересні порівняно із серпнем зросла з 45,82 за десяток до 48,50. Яйця іншої торгової марки Ясенсвіт за той же період подорожчали з 46,34 до 48,64 грн за десяток.

Однак це лише початок зростання цін. Вже найближчими кількома місяцями ціни на яйця можуть зрости на третину або навіть більше, переконаний експерт.

"Середня вартість десятка першої категорії до кінця року може зрости близько 50-52 гривень, а найвищою — наблизитися до 80 гривень", - прогнозує Богдан Слуцький.

З приходом холодів на ринку домінуватиме сезонний фактор. І, крім того, до нього додадуться два економічні чинники – відтік яєць на експорт та підвищення вартості енергоносіїв.

Таким чином. ціни на яйця будуть під впливом трьох факторів:

  • сезонного фактора, пов'язаного з природним скороченням несучості курей у холодну пору року;
  • зростанням обсягу експорту яєць;
  • зростанням цін на енергоносії.

Що ж до першого чинника, то тут умови диктує природа, і вони залежать від людини. А ось що стосується другого та третього чинників, то тут – чиста економіка. Зростання цін на енергоносії призвело до різкого підвищення собівартості продукції в птахівницькій галузі. Тому виробники змушені підвищувати ціну на товар.

Дуже сильно впливає вартість яєць і експортна складова. Так, з початку поточного року українські виробники експортували 35 тисяч тонн яєць. Це майже вдвічі (на 94%) більше, ніж торік.

Читайте також:

Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись

Українців попередили: алгоритм розрахунку пенсій можуть міняти. Що розповів міністр

Виїзд за кордон з 1 вересня: кому з чоловіків дозволять залишити Україну