Усі мудрі дачники знають, що останнім днем ​​літа дачний сезон не закінчується. Ще б пак, перша половина осені - зачепила на майбутній сезон: висадити озимі, дати підживлення. Так, для полуниці, наприклад, осіння підгодівля, мабуть, найважливіша в році, оскільки вона дозволяє виснаженим плодоношенням кущикам полуниці відновитися і перезимувати, щоб у наступному сезоні знову порадувати дачників рясним урожаєм.

Осіннє підживлення полуниці можна проводити з вересня по жовтень, поєднуючи її з обрізанням листя. У цьому внесення деяких добрив пізніше за вересень небажано, т.к. це може погіршити зимостійкість рослин.

Полуницю садівники підгодовують до жовтня фосфором та калієм. Саме ці інгредієнти потрібні ягоді для успішної зимівлі.

Якщо ж полуницю восени не підгодовувати, то вона даватиме мізерний урожай, що складається з кількох ягідок, або зовсім не цвістиме.

Беруть суперфосфат та розсипають на грядці з розрахунку 1 ч. ложка на кущ. З сульфату калію готують розчин: 1 ст. ложка підживлення на 10 л води. Витрата: по літрі під корінь на кущ.

А ще азотом, калієм та залізом багатий настій кропиви. Щоб приготувати настій із цього бур'яну, велику ємність на 2/3 заповнюють кропивою, яку заливають водою, залишивши до краю ємності трохи місця для бродіння. Кропиву наполягають 7-10 днів, а потім розбавляють водою 1:10 і поливають рослини під корінь.

До речі, до стебел кропиви для наполягання можна додати ще й рештки хліба. Таке підживлення допомагає полуниці формувати здорові пагони, а також через значний вміст калію, покращує смакові якості майбутнього врожаю.

А ще полуницю та суницю рекомендується удобрювати розчином коров'ячого гною, розведеним водою в концентрації 1 до 10, не зайвим буде додати і трохи деревного вугілля. Настояний близько доби розчин використовують для поливу полуничних грядок.

Читайте також:

Допоможе скисле молоко: спробуйте це добриво і ви здивуєтеся врожаю огірків

Всього три натуральні добрива: підгодуйте ними троянди і ви будете здивовані бутонам

Часнику буде більше, ніж у минулі роки: спробуйте це просте добриво

Так ви загробите весь урожай полуниці: що не має рости з цією ягодою. Перевірте грядки