Українці з побоюванням очікують настання нового опалювального сезону, оскільки минулого року російські окупанти активно обстрілювали об'єкти критичної інфраструктури. Турбує можливість відсутності опалення та електроенергії у низці міст.

Докладніше про те, в яких містах очікується проблема з перебоєм електрики та опалення, читайте у нашому матеріалі.

Аналізи директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка вказують на найбільшу загрозу для двох регіонів України, незважаючи на те, що вони не прифронтові. Київ та Одеса є великими містами, які стикаються з ризиком забезпечення комунікацій.

За словами аналітика, ці міста потребують значних обсягів енергії, при цьому існує гострий дефіцит генераційних потужностей.

"У Києві є генерація, але вона покриває, у найкращому разі, не більше 30% споживання. В Одесі взагалі немає нічого" , – зазначає Харченко.

Напружена ситуація з електропостачанням також очікується у Запоріжжі, Кропивницькому, Кременчуці та Житомирі. Ризику зазнають також населені пункти, що знаходяться на передовій.

Експерт Геннадій Рябцев, який працює у Національному інституті стратегічних досліджень, висловлює іншу точку зору. Він вважає, що українці легше переноситимуть майбутню зиму порівняно з минулим роком. Це з тим, що вони мають досвід виправлення енергетичних проблем. Багато хто заздалегідь підготувався до можливих відключень та придбав альтернативні джерела електрики та тепла.

Льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан упевнений, що поточна зима повторить сценарій минулого року. Енергетики швидко відновлюватимуть пошкодження, завдані ворожими атаками.

Загалом, незважаючи на ризики та непередбачуваність ситуації, українці підготовлені до можливих проблем з енергетикою та сподіваються на оперативні заходи щодо відновлення пошкоджених об'єктів та забезпечення безпеки та комфорту у холодну пору року.

Читайте також:

Цим секретом діляться не всі: що потрібно зробити у день зарплати, щоб гроші завжди водилися

Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки

Приватбанк пояснив, звідки береться "комісія-невидимка" під час використання картки