Для багатьох власників приватних будинків питання купівлі дров на зиму завжди залишається актуальним. Ще б пак, дрова є доступним і недорогим видом палива, до того ж не кожен має можливість підключення альтернативного джерела обігріву приміщення.

Купівля дров в даний час задоволення не з дешевих, тому варто знати про деякі "хитрощі" продавців.

Так часто буває, що коли дрова привозять, то покупець бачить, що вони дійсно укладені, і розслабляється. Варто знати, що, як правило, дрова укладені тільки зверху, а внизу побудовані "колодязі" та порожнечі або дрова лежать валом. Таким чином, після укладання таких дров у стільник їх стає на 30-40% менше.

Зрозуміти, скільки колотих дров у кубі досить просто: перемножуємо ширину, довжину, висоту. Отриманий таким чином об'єм називають "складним" (або складометр дров). Для отримання цифр, максимально наближених до реальних, використовують коефіцієнти, що залежать від типу деревини, розміру дров тощо. Більшість продавців у роботі використовують середній показник — 0,7.

Одиницею об'єму неукладених дров є насипний кубометр. Перше, що потрібно зробити для розрахунку навалених дров, перевести «насипні» куби в складометри. Скористайтеся наступною таблицею:

Довжина поліну 0,25 м; 0,33 м; 0,50 м; 0,75 м

Коефіцієнт 0,8; 0,78; 0,75; 0,73

До речі, ще однією поширеною помилкою при купівлі дров і те, що покупець не уточнює тип дров. Осика, сосна, вільха, у порівнянні з березою, має меншу щільність, тепловіддачу та ККД, але продавцю цей ліс теж потрібно продати та почистити діляну. Тому продавець намагається змішати дрова в кузові автомобіля, а не уважний покупець, отримує менше тепла, отже – частіше топить піч, швидше перепалює дрова та переплачує.

Інструкція для покупця дров:

  • Попередьте продавця по телефону, що вам потрібна тільки береза ​​і ви перевірятимете дрова, об'єм і спосіб укладання в кузові автомобіля. Тільки берези, укладання лише рядами.
  • Відразу уточнюйте остаточну ціну з урахуванням доставки та розвантаження до вашої адреси.
  • Оплачуйте замовлення після розвантаження автомобіля. Жодних передоплат на карту. Це найпопулярніший вид шахрайства, коли дрова просто не привозять.
  • Перевіряйте об'єм дров в автомобілі, заміряйте об'єм дров у кузові, перед розвантаженням. Перемножте довжину, ширину та висоту борту в метрах.
  • Замовляйте дрова тільки з ручним розвантаженням та контролюйте процес вивантаження дров із автомобіля (10-20 хв). Або домовитеся про присутність на етапі навантаження дров в автомобіль, якщо є така можливість.

Читайте також:

Не всі про це знали: українцям розповіли про економний тариф на електрику. Скільки можна заощадити

Названо регіони, в яких будуть найвищі тарифи на воду

Багато хто не здогадувався: як самостійно змінити тариф на електроенергію