Багато міжнародних компаній, які володіли банкоматами в Росії, останнім часом залишили країну. У відповідь російський Сбербанк планує поновити список банкоматів, замінивши американські моделі на китайські.

Про це повідомляє «zn»

Російський Сбербанк планує замінити значну частину своїх банкоматів на китайські моделі, починаючи з 2024 року.

Очікується, що процес заміни охопить приблизно 10–15% банкоматних пристроїв банку.

Інтерес Сбербанка до китайських банкоматів виник на початку 2023 року, коли банк ініціював пілотний проект із тестування працездатності банкоматів з операційною системою на базі Linux.

Повідомляється, що пілотний проект виявився успішним, і одна з компаній-учасниць була визнана відповідною до стандартів банку. Проте, конкретна марка китайського банкомату не розголошується.

Станом на квітень у Сбербанку залишилося менше ніж 5% американських банкоматів, які він має намір повністю замінити найближчими роками.

На ринку банкоматів у Росії раніше домінували такі міжнародні корпорації, як NCR, Diebold Nixdorf, Hyosung TNS, GRG Banking та OKI Electric Industry.

Відхід NCR та Diebold Nixdorf з російського ринку після початку війни в Україні суттєво змінив динаміку ринку, оскільки на частку цих компаній припадала значна частина банкоматів у країні.

Перехід від американських банкоматів до китайських є частиною ширших змін у фінансовому секторі Росії, спричинених вторгненням в Україну та міжнародними санкціями. Так, РФ шукає альтернативні джерела та технології для задоволення потреб.

Також важливо нагадати, що після повномасштабного вторгнення в Україну з РФ пішли усі західні автовиробники. Тож тепер вони шукають альтернативу купуючи китайські запчастини та самі машини.

Читайте також:

Вийшли на город – і одразу потрапили на штраф у 3600 гривень: чим ризикують українці, які мають свою землю

Взимку від нього неможливо відірватися: рецепт салату з моркви та помідорів "Помаранчева ніжність"

У "Ощадбанку" розповіли, як зніматимуться гроші з карток після 1 жовтня