Стало відомо, що ввечері у понеділок, 11 вересня, на 79-му році життя помер колишній народний депутат Верховної Ради V, VI та VII скликань та музикант Ян Табачник.

Сумну новину повідомили журналіст Михайло Маслій та блогер Дмитро Гордон, близький до політика.

Маслій повідомив, що політик два роки боровся з раком легень і пройшов лікування у "найкращій приватній клініці" Ізраїлю в Тель-Авіві понад 100 сеансів хіміотерапії та опромінення.

"О 20:10 після тривалої хвороби пішов із життя прекрасний музикант і приголомшлива людина, мій дорогий друг Ян Табачник. Ян Петрович зробив людям багато добра, він був безкорисливий, порядний, чистий, зворушливий і напрочуд сентиментальний, я його дуже любив. Боляче." Світла пам'ять", - написав у своєму Instagram засновник видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

За інформацією журналіста, помер Табачник 11 вересня після 20:00 у Тель-Авіві, у лікарні.

Уже відомо, що поховають уродженця Чернівців у Тель-Авіві. Таким було його бажання, на землі його рідного народу.

Ян Табачник український акордеоніст та політик, народний депутат кількох скликань, засновник конкурсів та меценат.

Він народився 31 липня 1945 року у Чернівцях. При народженні йому дали ім'я Яків.

Гра на акордеоні Ян Табачник почав освоювати в 10 років, а через три роки артист уже давав перші виступи. Табачник – президент Вищої ліги метрів світового акордеону. 1994 року отримав звання народного артиста України.

Окрім музичної освіти Ян Табачник мав ще й юридичну, яку отримав у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

З 1964 по 1994 рік – артист різних театрів та філармоній. 1995 року створює в Одесі міський театр музики Яна Табачника. З 1997 року – професор на кафедрі народних інструментів Київського національного університету культури та мистецтв. Має почесні професорські звання у кількох музичних вишах, серед яких Тель-Авівська та Донецька консерваторії.

Створив телевізійне шоу "Маю честь запросити", яке виходило майже 20 років.

Депутат Табачник був затятим прихильником "Партії Регіонів". Не дивно, що саме від цієї партії у 2006, 2007 та 2012 роках Ян Табачник ставав народним депутатом України за списком Партії регіонів.

У Верховній Раді п'ятого скликання Ян Табачник обіймав посаду першого заступника голови Комітету з питань духовності та культури. У парламенті шостого та сьомого скликань був членом комітету боротьби з організованою злочинністю.

У 2006 році називав себе другом Віктора Януковича .

До речі, 2011 року, говорячи про роботу українських журналістів, Ян Табачник назвав їх "холуями".

Ян Табачник був одружений з народною артисткою України та оперною співачкою Тетяною Недєльською, яка молодша за нього на 26 років. У них народилося троє синів: старший, Петро, ​​1996 року, Павло 2000-го, Михайло – 2002-го.

Крім того, Табачник був відомий дружбою з українофобом та путіністом Йосипом Кобзоном, який підтримував створення "ДНР" та "ЛНР". "Йосиф Кобзон заслуговує на те, щоб пишатися дружбою з ним", – говорив музикант.

Читайте також:

Вже не в пошані: у Криму рознесли меморіал Пригожину та його спільнику. Фото

Отруєння Кадирова: винного дуже швидко знайшли і страшенно покарали

А як так вийшло? Загадково зник унікальний броньований Mercedes-зрадник Медведчука