В Україні діє законодавче положення, згідно з яким пенсіонери мають право стягувати до 50% своєї пенсії. Однак це стосується ситуацій, коли виникають певні обставини, що призводять до необхідності утримання частини пенсійних виплат.

Докладніше про те, кому можуть урізати пенсії на 50% інформує "НаПенсии".

Відсоток відрахування може відрізнятися і змінюватись від 20% до 50%. Нижче наведено деякі приклади випадків, у яких можливі утримання:

  1. Утримання членів сім'ї (аліменти) - до 50% пенсії може бути утримано для забезпечення утримання членів сім'ї у разі надання рішення суду або іншого відповідного рішення.
  2. Збитки від розкрадання майна підприємств та організацій - до 50% пенсії може бути утримано для відшкодування збитків, заподіяних розкраданням майна підприємств або організацій.
  3. Каліцтво або заподіяння шкоди здоров'ю, а також пов'язані з цим витрати - до 50% пенсії може бути утримано для відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим заподіянням шкоди здоров'ю, а також пов'язаних із цим витрат.
  4. Повернення надмірно отриманих сум заробітної плати - до 50% пенсії може бути утримано для повернення надміру отриманих сум заробітної плати у випадках, передбачених законом. Слід зазначити, що з інших видів стягнень може бути утримано трохи більш як 20% пенсії.

Також важливо враховувати, що якщо пенсіонер відновлює трудову чи бізнес-діяльність, він зобов'язаний протягом 10 днів повідомити про це Пенсійний фонд України. Якщо пенсіонер не повідомляє Пенсійного фонду про своє працевлаштування, і йому були надмірно виплачені суми пенсії, то ці суми доведеться повернути. Якщо пенсіонер відмовляється повернути добровільно надмірно виплачені суми, Пенсійний фонд має право відняти 20% майбутніх пенсійних виплат для погашення заборгованості.

Повідомлення про працевлаштування можна подати через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, використовуючи кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Ступінь відрахування з пенсії залежить від конкретних обставин та рішень судів чи інших відповідних органів. Рекомендується проконсультуватися з професійним юристом або ознайомитися з актуальним законодавством, щоб отримати повну та точну інформацію про можливі випадки та відсотки вирахування з пенсії в Україні.

Читайте також:

Тепер проблему вирішено: Укрпошта розповіла, як отримати пенсію та соцвиплату за кордоном

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат

Добра допомога: мешканцям українських сіл виплатять гроші на підтримку городів. Що потрібно знати