Українці, які володіють нерухомістю, мали заплатити податки за неї до 1 вересня 2023 року. Якщо у власника нерухомості площа житла перевищує встановлену норму, він зобов'язаний сплатити податок за кожен квадратний метр, що перевищує норму.

Докладніше про те, які штрафи передбачені за відмову від сплати податку, інформує Обозреватель.

Розмір податку

Розмір податку залежить від площі нерухомості та мінімальної заробітної плати. 2022 року мінімальна заробітна плата становила 6700 гривень. Таким чином, максимальна сума податку за квадратний метр нерухомості складає 100,5 гривні.

Норма площі

Для квартири норма площі складає 60 кв. Для дому – 120 квадратних метрів. Якщо власник має і квартиру, і будинок, то норма площі становить 180 квадратних метрів.

Штрафи за несплату податку

Якщо власник нерухомості не сплатив податок у строк, йому доведеться сплатити штраф. Розмір штрафу залежить від того, наскільки затримався платіж.

У разі затримки до 30 календарних днів включно штраф становить до 5% від суми нарахованого податку. При затримці понад 30 календарних днів – 10%.

Не потрібно сплачувати податок за нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій.

Податок на нерухомість нараховується місцевою податковою інспекцією. Громадянин зобов'язаний сплатити податок протягом двох місяців з отримання повідомлення.

Читайте також:

Українцям нагадали про податок на квартири: скільки доведеться віддати і в які терміни

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок