Ціни на овочі в Україні очікують, що зростуть у межах 5-10% восени. Це пов'язано з низкою факторів, таких як підвищений попит, експорт, а також збільшення витрат на пальне та електроенергію.

Докладніше про те, на що піднімуться ціни восени та скільки коштуватимуть продукти для борщу, інформує ТСН.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук підтвердив цей прогноз. За його словами, ціни на овочі очікують, що збільшаться на 5-10%. Наприклад, борщовий набір встане в ціні 60-65 грн. У деяких випадках вартість деяких овочів знизилася на 35% порівняно з минулим сезоном. Це пов'язано з сезонним фактором та гарним урожаєм. Але, навпаки, ціни на свинину зросли в середньому на 20 грн.

Багато виробників продовольства в Україні вже переорієнтували своє виробництво і виділяють більше землі під вирощування овочів з огляду на очікуваний попит. В результаті, в поточному сезоні очікується хороший результат.

Експерти зазначають, що наразі продовольча інфляція становить близько 13%, що вдвічі нижче, ніж минулого року. Це свідчить про уповільнення інфляційних процесів та повільне зростання цін на харчові продукти.

Восени очікується незначне підвищення цін на овочі, фрукти та яйця. Висока вартість молока буде пов'язана з необхідністю зберігання сировини та готових продуктів через можливу нестабільність енергосистеми. Ціни на м'ясо очікується, що збільшаться на 5-15%. До нового врожаю у листопаді очікується, що ціни на цукор піднімуться на 2-3%.

Читайте також:

Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись

Українців попередили: алгоритм розрахунку пенсій можуть міняти. Що розповів міністр

Виїзд за кордон з 1 вересня: кому з чоловіків дозволять залишити Україну