Багато хто пам'ятає, як 21 серпня 2023 року в телеграм-каналі "Розвантаження Вагнера", який був пов'язаний з "ЧВК", з'явилося відео, в якому творець російської "ЧВК Вагнер" Євген Пригожин показав, що він в Африці, де воює "за справедливість" А вже ввечері 23 серпня літак Embraer Legacy, що належав Євгену Пригожину, впав на північному заході Тверської області і всі 10 людей, які перебували на борту, загинули.Чому Пригожин так раптово повернувся до Росії з Африки пояснення.

Мало хто знає, але незадовго до авіакатастрофи бізнес-джету Пригожина міністерство оборони РФ заборонило структурам ПВК Вагнер використовувати свої військові літаки, а також закрило для найманців авіабазу Хмеймім у Сирії, адже там ПВК Пригожина з'явилася ще в 2015-му, до офіційного введення. російських військ.

У таких умовах ПВК "Вагнер" ризикував залишитися без логістики, тож Пригожин поїхав вирішувати ці питання до Москви. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на близьке до Кремля джерело.

Крім того, за даними видання, делегація міноборони Росії намагалася перехопити формальний контроль над операціями Пригожина в Африці. У матеріалі також сказано, що нові так звані ПВК, створені ГРУ, сподівалися одержати контракти "вагнерівців".

"Міністерство оборони, очолюване головним суперником Пригожина Сергієм Шойгу, направляло делегації [в африканські країни], щоб проінформувати іноземні уряди про те, що відтепер вони вестимуть справи безпосередньо з російською державою", - пише видання.

Пригожин вилетів у Москву, щоб урегулювати питання із відомством Шойгу.

Але в середу, 23 серпня, його бізнес-джет Embraer Legacy 600 зазнав аварії під Твер'ю за 50 кілометрів від резиденції Путіна. Росавіація підтвердила, що на борту були господар "вагнерівців" Євген Пригожин та Дмитро Уткін.

Читайте також:

Потужний удар дронами по російському аеродрому: літаки розвернуло, Шойгу в паніці

Несподівано захворів і опинився у труні: у Росії дуже швидко ховають друга Шойгу та Путіна. Здав Харків та Херсон

Шойгу готується до СІЗО: відомий російський командир потрапив у полон і розкрив головні військові таємниці Кремля