Зола може бути корисним та універсальним добривом для багатьох рослин завдяки високому вмісту калію та фосфору, що розкислює ґрунт властивостям та здатності захищати від шкідників та хвороб. Однак важливо використовувати золу обережно, оскільки вона може завдати шкоди деяким рослинам, що особливо люблять кислоту.

Ось деякі рослини, які слід уникати удобрювати золою:

Рододендрони. Ці рослини, що люблять кислоту, чудово почуваються на кислих грунтах, і використання золи може несприятливо для них змінити pH грунту.

Як і рододендрони, гортензії віддають перевагу кислому грунту, щоб зберегти бажаний колір квітів. Зола може вплинути на pH ґрунту.

Рослин вересу для оптимального зростання потрібні кислі умови, що робить їх чутливими до змін pH грунту, викликаним попелом.

Папороть віддають перевагу кислим грунтам нейтральним, а попел може зробити грунт більш лужним, впливаючи на їх зростання.

Ці ніжні квіти, як правило, ростуть на кислих лісових ґрунтах, що робить їх непридатними для добрива золою.

Щавель віддає перевагу кислим грунтам, а зола може порушити баланс pH, необхідний для його зростання.

Зола може завдати шкоди посівам редис, насамперед тому, що вони добре ростуть у ґрунтових умовах від слабокислих до нейтральних.

Якщо у вас в саду є ці рослини, що люблять кислоту, бажано не використовувати золу як добрива, тому що вона може негативно вплинути на їх зростання. Перш ніж використовувати будь-які добрива, включаючи золу, завжди враховуйте особливі вимоги ваших рослин та рівень pH вашого ґрунту. Крім того, майте на увазі такі основні правила при використанні золи як добрива:

Зберігайте золу в сухому місці, щоб зберегти її корисні властивості.

Не змішуйте золу з гноєм або пташиним послідом.

Не поєднуйте золу з суперфосфатом, оскільки це може ускладнити засвоєння фосфору.

Утримайтеся від додавання золи в ґрунт, вже оброблений доломітовим борошном, оскільки обидві речовини можуть знизити кислотність ґрунту.

Читайте також:

По всьому світу дорожчає найбільш ходовий продукт: що буде з цінами в Україні

"Насипте мені з гіркою": рецепт рису з фаршем, квасолею, кукурудзою та солодким перцем

Непогана допомога: українцям, які лишилися без роботи, почали виплачувати по 6700 гривень