Ціни на цукор на біржі досягли 12-річного максимуму, що вплинуло на вартість цукру в усьому світі, зокрема й в Україні. Основна причина такого зростання цін пов'язана з несприятливими погодними умовами в Індії та Таїланді.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Індія зараз ризикує випробувати найнижчі мусонні дощі за останні вісім років, і деякі прогнози припускають, що індійським цукровим заводам може бути заборонено експортувати цукор, починаючи з жовтня. Посушливі погодні умови пов'язані з природним кліматичним явищем Ель-Ніньо, яке викликає занепокоєння можливими перебоями у виробництві цукру.

Жовтневий контракт на білий цукор ICE торгувався за ціною $740,20 за тонну, що є найвищим рівнем із вересня 2011 року. Це значне зростання цін на цукор, і ця тенденція спостерігається в усьому світі.

Україна вжила заходів щодо стабілізації свого внутрішнього ринку цукру, заборонивши експорт цукру на початку літа до 15 вересня. Це рішення було спрямоване на запобігання дефіциту та зростання цін у країні в період пікового літнього споживання.

Олег Пензін, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, припускає, що, незважаючи на заборону на експорт цукру і деяке підвищення цін, в Україні все ж таки може спостерігатися скромне зростання цін на цукор на 2-3%. Це збільшення пояснюється витратами, пов'язаними із зберіганням цукру до початку нового сезону збирання врожаю у листопаді.

«Цукор у нас закінчується в листопаді – тоді буде новий урожай. До листопада ж ми доїдаємо торік урожай. Тобто цукор зросте у ціні, бо зростає вартість його зберігання. Однак це зростання не буде критичним – 2-3%», - каже фахівець.

Таким чином, ціни на цукор у всьому світі зросли через несприятливі погодні умови, що призвело до заборон на експорт у таких країнах, як Україна, щоб забезпечити стабільність внутрішнього ринку. Хоча в Україні може спостерігатись помірне зростання цін на цукор, не очікується, що вони будуть критично високими.

Читайте також:

Це точно працює: як зберігати картоплю в квартирі, щоб вона довго не виростала і не псувалася

Краще замовити заздалегідь: українці отримають допомогу на купівлю дров та вугілля

Такої закуски завжди виявляється мало: рецепт помідорів по-корейськи із солодким перцем та морквою на зиму