Уряд України пропонує внести зміни до закону, які можуть призвести до того, що пенсіонери, які не витрачають пенсію, залишаться без виплати. В даний час пенсіонер, який не отримує пенсію протягом шести місяців, потенційно може втратити виплату. Проте запропоновані поправки, викладені у законопроекті №9453, припускають, що з аналогічними наслідками можуть зіткнутися навіть пенсіонери, які не знімають гроші зі своїх пенсійних рахунків упродовж шести місяців.

Про це пише «obozrevatel»

Згідно із пропонованим законом, банки будуть зобов'язані повідомляти клієнтів, якщо на їхньому пенсійному рахунку протягом шести місяців не велася активність. У клієнта буде два тижні на вжиття заходів. Якщо протягом цього періоду не відбудеться жодних дій, Пенсійний фонд збере загальну суму, виплачену на рахунок протягом шестимісячного періоду. Щоб повернути кошти, пенсіонеру необхідно буде пояснити, чому гроші не використали, і пройти процедуру ідентифікації. У законопроекті також йдеться, що повернення грошей можливе "за дотримання умов відновлення пенсійних виплат".

Чиновники в Кабміні пояснили, що мета цього законопроекту – не відібрати пенсії у тих, хто відкладає та не витрачає, а вирішити питання, пов'язані з виплатою пенсій особам, які померли чи зникли безвісти, особливо на територіях, що знаходяться під окупацією.

Пропоновані зміни встановлять кілька причин для скасування пенсії, зокрема:

Тимчасове проживання там за бажанням пенсіонера.

Визнання особи безвісно відсутнім або оголошення її померлою відповідно до закону.

Особливі обставини, що призводять до визнання пенсіонера безвісно відсутнім.

Шість місяців поспіль неотримання пенсії чи відсутності видаткових операцій із пенсійних рахунках.

Невиконання встановленої законодавством процедури ідентифікації пенсіонерів.

"Законопроект цей заступник міністра соцполітики розробляла. Там ідеї дві: по-перше, унормувати ситуацію з урахуванням стажу, отриманого в РФ. По-друге, створити механізм, щоб не платити пенсії, якщо людини насправді вже немає, але зафіксувати це неможливо. Це складна тема, ніхто не розуміє зараз, скільки пенсіонерів загинуло. Я про тих, хто залишався на окупованій території, у сірій зоні", – повідомляє співробітник апарату КМУ.

Читайте також:

Таку зараз поміняли б на заміський будинок: як виглядала "машина-літаюча тарілка" з 30-х років і навіщо їй перископ

За таку насолоду вам присвячуватимуть вірші: рецепт макаронної запіканки з фаршем, гарбузом та томатами

Комусь із українських жінок потрібно стати на військовий облік вже з 1 жовтня