Усі досвідчені городники знають, що помідори потрібно знімати з куща у міру дозрівання, зазвичай кожні 3-5 днів. При цьому важливо не допускати перезрівання плодів, тому що в такому вигляді не вдасться довго зберегти зібрані помідори (їх одразу вживають у їжу), та й смакові якості томатів погіршаться. Саме тому іноді господарки збирають і незрілі плоди. А ще незрілі томати часто зриваються, щоб хоч якось урятувати врожай від поширення хвороб. Стало відомо, як зробити так, щоб помідори дозріли і були смачними.

Прискорене дозрівання зелених томатів

Головне правило дозрівання помідора – не сонце, а необхідна температура. Чим вона вища, тим краще.

Якщо у вас є недозрілі томати, покладіть їх на підвіконня разом з яблуком або бананом. Ці два фрукти виділяють газ етилен, який змусить томат визріти швидше.

Більш довгий спосіб – загорнути кожен томат у папір і покласти у темне місце.

Пошарове дозарювання томатів .

Нестиглі плоди укладають у будь-яку ємність у 2-3 шари (при цьому кожен шар перекладають папером або сухою тирсою) і нещільно прикривають кришкою, щоб до плодів надходило повітря (замість цього можна притінити плоди тканиною). Зібрані помідори зберігають за температури 12-15°З вологості 80-85%. Зазвичай таке дозарювання триває 30-40 днів.

Експрес-метод дозрівання томатів

А якщо потрібен експрес-метод, покладіть зелені томати в ящик з гілкою бананів або кілограмом яблук.

Через три-чотири дні помідори будуть червоними та смачними.

Читайте також:

Наступного року у вас врожаю помідорів не буде: ось що не повинно рости поряд із ними на грядці

Огірки зростатимуть до пізньої осені: ось чим треба їх підгодувати у серпні

Допоможе звичайне молоко: ось що потрібно зробити, якщо листя огірків почало жовтіти