З настанням 1 вересня українські школярі повернуться за парти, проте освітній процес буде організовано в залежності від рівня загрози для кожного регіону України.

У регіонах, що знаходяться в зонах бойових дій або в радіусі досяжності ракет С-300 і РСЗВ, початок офлайну або комбінованого навчання не схвалено місцевою владою. Це стосується шкіл Херсонської, Донецької, Луганської та Миколаївської областей.

У Києві школи вже підготувалися до проведення офлайн-уроків, забезпечивши укриттями 91% середніх навчальних закладів. Ті школи, де відсутні притулки, уклали угоди із сусідніми об'єктами господарювання, які мають сприятливі місця для укриття. Крім того, у столиці продовжується будівництво окремих підземних укриттів на території кількох шкіл.

У Дніпрі рішення про формат навчання ухвалюють самі батьки. Оффлайн-формат буде активовано лише у школах з укриттями, куди буде тимчасово переведено дітей з інших шкіл. Освітній процес буде організовано у дві зміни.

У Харкові через складну безпекову ситуацію шкільні заклади не перейдуть до офлайн-режиму. Для молодших класів уроки будуть проводитись у метро, ​​для чого на станціях обладнають спеціальні приміщення.

В Одесі безліч шкіл вже обладнали укриття, і в решту шкіл буде організовано автобуси для перевезення дітей до шкіл із притулками. Таким чином, 88% шкіл на Одещині зможуть розпочати навчальний рік в офлайн-режимі.

На Хмельниччині понад 90% шкіл вже готові проводити очні заняття з 1 вересня. Понад 90% шкіл області мають власні облаштовані укриття чи орендують їх. Однак деякі школи продовжать онлайн-навчання.

У Львові планується розпочати офлайн-навчання. Усі школи обладнані укриттями та готові забезпечити безпечні умови для навчання.

Миколаїв на цей момент розглядає можливість відкриття шкіл та дитячих садків, проте основним пріоритетом залишається безпека. Притулки в школах ще не повністю готові, тому поки що невідомо, скільки шкіл зможе відновити очний формат навчання.

У Запоріжжі планується запровадження змішаної форми навчання. Школи, що знаходяться в районах з активними бойовими діями, продовжуватимуть проводити онлайн-уроки, а школи в обласному центрі працюватимуть у комбінованому режимі з обладнаними сховищами.

Щодо навчальних закладів вищої освіти та коледжів, Міністерство освіти та науки рекомендувало перейти до аудиторного формату занять, за умови наявності укриттів.

Таким чином, кожен регіон України приймає рішення щодо формату навчання залежно від заходів безпеки та наявності необхідних укриттів. З метою забезпечення безпечного навчального середовища та запобігання можливим загрозам, школи та освітні заклади активно працюють над підготовкою укриттів та розробкою відповідних сценаріїв.

Читайте також:

Готуємось до 1 вересня: чи підуть діти до шкіл і коли розпочнеться навчальний рік. Що потрібно знати

Давайте разом притиснемо їх до стінки: в Україні відкриється головний сайт, де можна поскаржитися на хабарників

Знову "зеленого" понесло: в Україні різко почав дорожчати долар