Стало відомо, що оптові ціни на бензин АІ-95 у РФ досягли історичного максимуму. Так, біржова вартість АІ-95 зросла з початку літа – на 12,6%.

Якщо вірити оперативній статистиці Мінфіну, що просочилася в ЗМІ, то на 20 червня 2023 року перевищення видатків російського бюджету над доходами склало 3,7 трильйона рублів. От і не дивно, що у Кремлі почали шукати способи, як залатати дірку у бюджеті.
Перше, що спало чиновникам на думку - знизити вдвічі субсидії для НПЗ.

Ось і вийшло, що у квітні 2023 року в Росії відбувся перший стрибок цін на пальне за півтора роки. А у двох регіонах Росії, у Тиві та Дагестані, бензин з квітня 2023 року взагалі подорожчав на 3,6 рубля.

Влада вже не приховує, що оптові ціни на бензин марки АІ-95 вперше в історії європейської частини Росії нещодавно перевищили 70 тисяч рублів за тонну. Так, за підсумками торгів на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі, оптові ціни на бензин марки Преміум-95 склали 70,123 тис. руб. за тонну, що є абсолютним рекордом.
Зараз на ціни АІ-92 та дизелі впливають дії регуляторів. Наприкінці липня змінився наказ про мінімальні нормативи продажу палива на біржі. Для бензину вони зросли з 12% до 13%, для дизеля – з 8,5% до 9,5%.
Повідомляється, що таким чином вдалося зменшити на 0,6% бензин марки Регуляр-92 - до 62,455 тис. руб. за тонну. З моменту історичного рекорду 24 липня (64,879 тис. руб. за тонну) вартість АІ-92 скоротилася приблизно на 3,7%.
Щодо вартості літнього дизеля на біржі, то за підсумками торгів 18 серпня ціна вперше знизилася на 0,28%, до 67,658 тис. руб. за тонну. До цього вона безперервно збільшувалася з 28 липня, зростання з того часу до 18 серпня становило 21%.
Що вплинуло на зростання цін

Основним фактором, що вплинув на зростання цін, є ослаблення курсу рубля, зазначає президент Інституту енергетики та фінансів Марсель Саліхов. На тлі рубля, що дешевшає, експорт бензину стає більш привабливим — для нафтових компаній утворюється стимул відправляти більше палива на експорт.

Інший фактор — очікуване скорочення вдвічі виплат за механізмом, що демпфірує (демпфер) від держави нафтопереробникам з 1 вересня. Фактично йдеться про виплати з боку держави приватним компаніям, які допомагали стримувати зростання цін на пальне. В результаті, за оцінкою Мінфіну, виплати нафтовикам із бюджету знизяться на 30 млрд рублів на місяць.

Нагадаємо, що у 2018 році різке зростання цін на бензин викликало хвилю протесту в десятках регіонів Росії. Тоді влада уклала з нафтовими компаніями угоду, яка обмежувала зростання цін, проте у військовому 2023 році було вирішено відмовитися від субсидій, що стримували зростання.
Читайте також: