Від часу відновлення незалежності Естонії минуло вже 32 роки. Однак, за даними перепису населення 2021 року, кількість росіян в Естонії становить 315 252 особи, або 23,67 відсотка від загальної чисельності населення країни. Більше того, Естонія за часткою росіян входить до держав із найбільшою російською меншістю, поступаючись цим показником лише Латвії. І лише частина з них вільна від впливу російської пропаганди та підтримують членство країни в ЄС та союз із НАТО. Не дивно, що влада Естонії зважилася на радикальні заходи.

Так стало відомо, що в Естонії вирішується питання заборони росіянам та білорусам голосувати на місцевих виборах. Представники міністерства юстиції Естонії пояснили таке рішення тим, що країна не може гарантувати російським громадянам свободу від "впливу їхньої країни на громадянство".

Про це повідомляє естонський телерадіомовник ERR.

Автори законопроекту стверджують, що обмеження виборчих прав громадян Росії та Білорусі, які проживають в Естонії, на виборах до органів місцевого самоврядування є тимчасовим, доки триває війна з Україною.

"Ми дійсно вважаємо, що громадяни цієї держави [Росії] не повинні мати можливості та права брати участь у виборах політичного керівництва Естонії", - заявив міністр юстиції країни Калле Лаанет, додавши, що раніше Рійгікогу (естонський парламент) оголосив Росію "державою-агресором" .

За словами авторів законопроекту, було зафіксовано випадки мобілізації до збройних сил Росії навіть серед тих її громадян, які постійно проживають на території Естонії.

Саме з цієї причини планується до законопроекту про вибори внести зміни, які передбачають, що іноземець, який є громадянином держави, визнаної Європарламентом або Рійгікогу (вищим законодавчим органом влади в Естонії) агресором, не матиме можливості брати участь у виборах.

Зазначимо, що згідно з чинним законом громадяни без естонського громадянства не мають права голосу під час виборів до Національного чи Європейського парламенту, проте вони можуть брати участь у місцевих виборах.

В даний час в Естонії 67 тисяч громадян Росії, які можуть голосувати на муніципальних виборах, але не мають права балотуватися до місцевих органів самоврядування.

Наступні муніципальні вибори відбудуться в Естонії у жовтні 2025 року.

Читайте також:

У Путіна вже здаються: на ТБ оголошують, що Крим – це не російська територія

Путіна більше не побачимо: екс-співробітник КДБ розповів, хто відправить на той світ голову Кремля. Прізвища дуже гучні

Путіна можна вітати: Смоленська область зібралася відокремлювати від Росії. Ось і почалося