Готівковий курс гривні до долара в "ПриватБанку" сьогодні, 16 серпня, подорожчав на 15 копійок - до 37,55 грн за долар. Щоправда, як заявив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лісовий, побоюватися обвалу гривні не варто ні сьогодні, ні в перспективі, оскільки ситуація на готівковому валютному ринку стабільна та прогнозована з допустимими коливаннями в межах 37-37,5 грн/долар та 40 ,7 – 42 грн/євро. Згодний з таким висновком і керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Так, експерт заявив, що поточна стабільність на готівковому валютному ринку України триватиме принаймні до кінця 2023 року. Власне цієї осені готівковий долар все також коштуватиме близько 37 грн.

"Прогноз такий, що в принципі, якихось серйозних змін не буде. Тобто курс буде десь у районі 37 грн за долар до кінця року. Можливі коливання – може, 50 копійок", – каже Олександр Паращій.

Втім, зазначив він, якщо Нацбанк протягом цього часу вирішиться на відміну від фіксованого курсу, то "відбудуться різкіші коливання курсу". Однак, наголосив експерт, "швидше за все він все одно буде близько 37 грн".

Що дає стабільність

За його словами, поточну курсову стабільність досягнуто за рахунок кількох факторів. Насамперед:

  • покращення настроїв – "люди бачать, що офіційний курс більше року залишається стабільним" (НБУ встановив офіційний курс долара на поточному рівні 35,56 грн 21 липня 2022 року. – Ред.);
  • зростання золотовалютних резервів;
  • жорстких валютних обмежень НБУ, які "не дозволяють купувати валюту для того, щоб її вивести за кордон".

"Люди бачать, що влада контролює ситуацію. Відповідно, це покращує очікування - адже чим довше триває період стабільності, тим більша ймовірність (принаймні в головах людей), що далі так само буде стабільно", - пояснив експерт.

Водночас до "бомб уповільненої дії" за курсом гривні можна віднести:

  • зростання негативного сальдо торгівлі;
  • відстрочений попит на валюту з боку українських позичальників на погашення раніше взятих у іноземців кредитів;
  • відкладений попит на валюту з боку нерезидентів для виведення всіх сум, отриманих ними від погашення ОВДП (зараз іноземцям дозволено виводити лише відсотки від українських держоблігацій, але лише в тому випадку, якщо вони володіли цими паперами не менше ніж 90 календарних днів);
  • інші обмеження щодо виведення капіталу з України.

Чи варто скуповувати долари

Водночас, зазначив Олександр Паращий, через ситуацію, що склалася, більш розумною поведінкою для українців не скуповуватиме масово долари. Втім, як і продавати їх у великих масштабах. Натомість, за його словами, доцільніше вкластися в облігації внутрішніх державних позик (ОВДП).

"Якщо говорити про обрій інвестування, наприклад, у 2-3 роки, ми бачимо, що ставки по ОВДП доходять до близько 20%. Відповідно, було б стратегічніше вкладати гривню в них. Адже навряд чи долар дорожчатиме більш ніж на 20%". % на рік", – пояснив експерт.

Втім, визнав він, у результаті взагалі щось прогнозувати зараз важко. Тому "цілком довіряти гривні було б наївно".

Вихід – вкладати гроші у різні ресурси. "Завжди має бути здорова диверсифікація", – констатував Паращій.

Читайте також:

Як зараз виглядає літак-гігант "Мрія", з якого почали знімати вцілілі частини

Виплачувати на 4 тисячі гривень більше: кому з українців дадуть такі доплати

Цифра вражає: Україна вивела із ладу п'ять великих бойових кораблів Росії. Що відомо