Відбувається суттєва зміна у нарахуванні пенсій для українців, оскільки у Верховній Раді готується законопроект, який вплине на визначення пенсій. Наразі пенсійні розрахунки в Україні ґрунтуються на таких факторах, як накопичений страховий стаж, середня заробітна плата по країні, заробітна плата майбутнього пенсіонера. Однак відповідно до нового законопроекту для багатьох українців насамперед враховуватиметься стаж роботи, а заробітна плата відіграватиме зменшену роль або, можливо, взагалі не відіграватиме жодної ролі.

Про це пише «today»

Ця зміна особливо торкнеться людей, які протягом своєї кар'єри працювали у різних пострадянських країнах. У минулому між Україною та іншими пострадянськими країнами було підписано двосторонні угоди, які дають змогу взаємно визнавати досвід роботи та заробітну плату. Наприклад, якщо хтось пропрацював певну кількість років в Україні та стільки ж років у Росії, то при розрахунку української пенсії враховувалися і стаж роботи та заробітна плата, отримана в Росії. Аналогічні угоди укладено і з іншими країнами.

Однак через війну і політичні зрушення, що відбулися, Україна і деякі пострадянські країни вийшли з цих договорів про пенсійне забезпечення. Це поставило під загрозу пенсії приблизно 1 мільйон українців, особливо тих, хто в якийсь момент свого життя працював в інших пострадянських країнах.

Для виправлення цієї ситуації Верховна Рада робить кроки для відновлення певної справедливості у процесі нарахування пенсій. У новому законопроекті враховуватиметься стаж роботи, зароблений в інших країнах, навіть у тих, з якими Україна зараз перебуває у конфлікті. Однак при розрахунку пенсії враховуватиметься лише заробіток, одержаний у межах України, без урахування заробітної плати, одержаної за кордоном.

Хоча це коригування може обмежувати права майбутніх пенсіонерів щодо обліку заробітної плати з інших країн, вона розглядається як крок до забезпечення певної форми визнання їх заслуг та вирішення проблем, що виникають у зв'язку з виходом із взаємних пенсійних угод.

Читайте також:

Старовинна хитрість: що покласти поряд із зірваними помідорами, щоб вони швидко дозріли

Купити квартиру молодим сім'ям стане простішим: тепер перший внесок за них заплатять громади. Названі суми

Будете їсти відразу двома ложками: рецепт крем-супу з білими грибами з вершками, цибулею та молодою картоплею