Ось уже понад 500 днів Збройні сили України захищають рідну землю як 24/7 від російських окупантів. Не дивно, що ще 27 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський особисто заявив, що кожен військовий має отримувати не менше ста тисяч гривень, доки не закінчиться конфлікт. Ця ініціатива з виплатами довго обговорювалася, впроваджувалася і ось стало відомо про останнє рішення Кабміну.

Так, в Україні відбудеться перерахунок зарплат військовим, внаслідок чого вони у серпні 2023 року отримають виплати заднім числом. Про це йдеться у постанові уряду № 836 від 9 серпня, яка опублікована на Урядовому порталі.

Так, Кабінет міністрів України змінив порядок виплати та розміру додаткової винагороди для військовослужбовців. Доплати у 30 тисяч гриві повернули. Крім того, передбачили виплати для поранених бійців, а також інструкторів, курсантів та строковиків.

Постанова буде застосовуватись з 1 червня 2023 року. Тобто військовослужбовці, поліцейські, рятувальники отримають доплати заднім числом ще за два місяці.

А ось військові, які перебувають у тилу, розраховувати на збільшення основної зарплати не можуть. На це, як пояснюють представники влади, просто нема грошей. Щоб профінансувати відповідні доплати, необхідно щомісяця виділяти з бюджету 170 мільярдів гривень.

Які виплати запроваджуються

Згідно з ухвалою поранені бійці, визнані обмежено придатними або непридатними до служби отримуватимуть 20 100 гривень за кожен місяць перебування у розпорядженні командира, але лише після 2 місяців перебування у ньому.

Встановлюються щомісячні доплати для військових, які несуть строкову службу (6000 грн.) та курсантів (2350 грн.).

Виплати 30 000 гривень виплачуватимуть у період дії військового стану пропорційно до часу виконання завдань:

  • Військовослужбовцям (ЗСУ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, Держспецтранспорту),
  • Особам рядового та начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських;
  • Військовослужбовців на посадах керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних центрах та підрозділах, які можуть отримувати від 15 до 30 тис. грн. доплати залежно від кваліфікації.

Додаткові виплати до 50 тисяч гривень можуть отримувати військовослужбовці, які на відстані здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть військові дії на лінії зіткнення та виконують бойові завдання на відстані першого ешелону оборони чи наступу.

Грошова винагорода у 100 тисяч гривень отримуватимуть:

  • Військовослужбовці, службовці ДСНС та поліції, які беруть безпосередню участь у бойових діях,
  • Особи рядового та начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, які залучаються Головнокомандувачем ЗСУ для безпосередньої участі у бойових діях або здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення військових дій,
  • Особи, які отримали поранення, пов'язані із захистом України, які знаходяться на стаціонарному лікуванні (зокрема, за кордоном),
  • Особи, захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні,
  • Загиблі внаслідок отриманого після введення воєнного стану поранення (контузії, травми або каліцтва). Виплата здійснюється за весь місяць, у якому особа загинула (померла).

Читайте також:

Путіна більше не побачимо: екс-співробітник КДБ розповів, хто відправить на той світ голову Кремля. Прізвища дуже гучні