У неділю 13 серпня, православні християни вшановують пам'ять праведного Євдокима Каппадокіяніна.

Відомо, що Євдоким Каппадокіянин народився в благочестивій християнській родині і змалку вирішив присвятити своє життя Богові. Він дав обітницю безшлюбності та цнотливості, тому не мав ніяких стосунків з жінками, крім своєї матері, яку він поважав і любив.

За таке благочестиве життя Євдокима оцінив імператор, тому призначив його правителем Харсіанскої області. Євдоким управляв справедливо, дбав про вдів, сиріт та бідних, допомагав нужденним.

Євдоким прожив дуже коротке життя - він помер у 33 роки. При цьому він знав про свою смерть, тому попросив усіх залишити його, щоб наодинці помолитися. За його заповітом поховали святого в тому ж одязі, що він і був. Біля його могили почали відбуватися чудеса зцілення. Мати Євдокима через деякий час вирішила перепоховати сина в Константинополі - відкривши могилу, було виявлено, що його тіло нетлінне, тому жителі не дали вивезти святиню. Але мощі святого до Константинополя пізніше відвіз ієромонах - їх поклали в церкві Пресвятої Богородиці, збудованій батьками Євдокима.

У народі 13 серпня - свято Євдокимів день.

Головна молитва дня

Оскільки Євдоким є покровителем сім'ї, то сьогодні треба помолитися за близьких.

"Милостивий Господи, Ісусе Христе, який захотів провести довгі роки Свого земного життя в назаретській Родині, благаю Тебе, поблагослови мою дорогу родину: батька, матір, братів, сестер, всіх рідних і близьких.

Зішли їм милість, щоб всім серцем любили Тебе, охорони від нещасть, диявольських спокус і всякого лиха. Подай згоду моїй родині, бо згода це великий Твій дар. Допоможи її членам щиро любити один одного надприродною Божою любов’ю, яка осолоджує прикрощі земного життя.

Будь з нами в годину смерті, щоб з Твоєї милості вийшли ми з цього світу та пішли до Неба навіки прославляти Тебе. Пресвята Богородице Маріє, наша Мати і взірець для кожної родини, будь завжди з моєю дорогою родиною". Амінь.

Що можна робити 13 серпня

День святого Євдокима – один з небагатьох, коли церквою дозволено працювати. Більше того, вважається, що чим більше людина зробить корисного по господарству у цей день, тим прихильнішим буде до неї святий.

Праведний Євдоким вважається покровителем сімейного вогнища. У святого просять благополуччя і щастя для сім'ї та здоров'я для близьких. Тому в цей день добре одружуватися.

За старих часів цього дня відзначали Євдокимове заговіння - перед Успенським постом. Можна збирати врожай і робити заготовки на зиму.

13 серпня - що сьогодні не можна робити

Народні повір'я вказують, що цього дня краще не робити великі покупки, тому що речі не служитимуть довго.

Також категорично цього дня заборонено відмовляти в допомозі бездомним - людям і тваринам. Вважається, що якщо не відгукнутися на прохання, то скрізь чекатимуть біди. Але тому, хто допоможе, добро повернеться сторицею.

Цього дня є ще кілька суворих заборон, які краще не порушувати:

  • не можна лаятися і бажати зла, пліткувати, лихословити;
  • не слід об'їдатися - це до бідності;
  • не можна викидати залишки їжі зі столу;
  • заборонено пити алкоголь - починається Успенський піст, тому перед ним потрібно очистити тіло і думки.

Народні прикмети

  • досвітній туман швидко розсіюється – до ясної, гарної погоди;
  • мурахи закривають вхід в мурашник – до дощу;
  • погода вітряна – чекати зими сніжної;
  • павутина в повітрі літає – жарко буде ще довго;
  • бджоли в поле летять – буде хороша погода;
  • туман цього дня - буде гарний урожай грибів;
  • після Євдокима ластівка гнізда не в'є.

Іменини

Іменини сьогодні святкують Анна, Антон, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Георгій, Євдоким, Єлизавета, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій.

Читайте також:

Це кара небесна: у Росії прорвало величезну дамбу, затоплює міста та селища

Це вже переломний момент: російський рубль пробиває дно, почався крах економіки.

Миттєво відмовило серце: не стало зірки серіалу "Вулиці розбитих ліхтарів"