Лікарі зробили висновок, що ароматні кавуни, які розпочинають сезон в Україні, можуть бути протипоказані для деяких людей. При вживанні цієї ягоди вони можуть погіршити стан свого здоров'я та посилити деякі захворювання.

Детальніше про те, кому в жодному разі не можна їсти кавуни, інформує РБК-Україна.

Насамперед, потрібно бути обережним з кавунами для тих, хто страждає на цукровий діабет та набряклість. Вживання кавунів може призвести до накопичення додаткової рідини, що може бути несприятливим для людей.

Крім того, є й інші стани та хвороби, при яких вживання кавуна не рекомендується, включаючи порушення відтоку сечі, сечокам'яну хворобу, загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, захворювання підшлункової залози в гострій фазі, захворювання серця із затримкою рідини в організмі, аденому передміхурової залози та післяопераційних спайкових процесів.

Для здорових людей кавун є корисною літньою ягодою, оскільки він містить речовини, які допомагають запобігти утворенню каменів та надають тонізуючий ефект на організм. Однак варто обмежувати споживання кавуна. Для дорослих зі здоровими нирками рекомендується не перевищувати одного кілограма ягоди на день, а для дітей молодшого віку - втричі менше. Якщо у вас виникає сильна сечогінна дія після вживання кавуна, слід зменшити його кількість.

Щоб уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом, рекомендується не вживати кавун безпосередньо перед їжею або відразу після неї. Бажано їсти кавун окремо від інших продуктів та за 2 години до або після основного прийому їжі.

Незважаючи на солодкий смак, кавун є низькокалорійним продуктом – містить лише 38 кілокалорій на 100 грамів. Більшість кавуна складається з води, але у решті його частини містяться корисні речовини.

Кавун багатий вітаміном А, який корисний для зору, вітамінами групи В, які беруть участь в обмінних процесах та нормалізують функції нервової системи, вітаміном Е, який є антиоксидантом і необхідний для репродуктивної функції, вітаміном В9 (фолієвою кислотою), яка корисна для когнітивних функцій, а також вітаміном С, який зміцнює стінки судин та підвищує імунітет.

Читайте також:

Які кавуни купуватимемо цього року, звідки їх везуть і скільки вони коштуватимуть

Буде солодка і дуже запашна: чим треба підгодувати гарбуз у серпні. Перевірені поради

Ціни на кавуни, молоду картоплю та цибулю: що чекає на нас у серпні і чи варто хвилюватися