Довгий час українців готували до того, що через воєнне вторгнення РФ в Україні можуть збільшитися ціни на продукти. Зокрема, ще зовсім недавно борщовий набір коштував чимало. І ось несподіваний поворот.

Так стало відомо, що ціни на овочі борщового набору (картопля, цибуля, капуста, морква, буряк) в Україні досягли нижньої планки. При цьому вартість просіла не лише до травня-червня 2023 року, але навіть порівняно з початком серпня минулого року. Особливо помітно подешевшали капуста, цибуля та морква.

Експерти кажуть, що різке падіння цін спричинило надто велику кількість продукції. Саме такої точки зору дотримується Іван Стефанишин, радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції Шувар (Львів).

Так, у коментарі OBOZREVATEL експерт заявив, що зараз спостерігається надлишок основних овочів – аграрії цього сезону посадили їх надто багато.

"Як для населення ситуація прекрасна, а для виробника – катастрофічна... Порівняно з минулорічними хіба що буряки та картопля приблизно залишилися в одну ціну, решта різко пішла вниз", – зазначив фахівець.

Так, оптові ціни на цибулю впали до 14 грн/кг проти 23 грн минулого року. У супермаркетах цей овоч продають за 17-18 грн/кг.

"Багато підприємців прогоріло на цибулі. Торік у зимово-весняний період були високі ціни на цибулю і дехто прийняв це як можливість заробітку. Насіяли, насадили дуже багато цибулі. Пропозиція перевищила попит, ціна впала до 14 грн за очікування 30- 40 грн/кг", – пояснив Стефанишин.

Обвал цін на капусту виявився найбільшим. Якщо минулого серпня в опті овоч коштував 22 грн/грн, то тепер – всього 7 грн. У магазинах можна знайти акційну капусту по 5 грн за кг за звичайної ціни без знижок 11-12 грн/кг.

Читайте також:

Вони є в будь-якому супермаркеті: названі продукти, що забирають 15 років вашого життя

Ви весь час робили це неправильно: які продукти справді не потрібно мити

Буде постійно вирячитися: названі продукти, що викликають постійне здуття живота

У жодному разі не вживайте це: 5 продуктів, заборонених при підвищеному тиску