Гниючі кабачки – це якась дрібна проблема, а загроза врожаю культури.

Називаємо причини, через які гниють кабачки.

Невідповідна ділянка - слід не тільки правильно вибрати місце на дачі, а й бік світла.

Так, для кабачків важливими є два фактори:

  • інтенсивність обдування : культура не любить протягів, сильні вітри, не можна висаджувати її по центру дачі, найкраще залишити місце для грядки під кабачки біля стіни або паркану, в іншому випадку збільшується ризик псування плодів;
  • освітлення : кабачки не люблять затінені місця, вони відразу починають хворіти, швидко гнити, тому важливо вибирати сонячні ділянки.

Багато опадів

Якщо літо видалося дощовим, кабачки гнитимуть через надлишок води. Тому заздалегідь продумайте захисні заходи на випадок, якщо обіцяють опади.

Також не переливайте надмірно культуру, двічі на день у період спеки – це дуже багато.

Заходи для захисту кабачка у дощову погоду:

  • застосовується мульча: між кущами слід розсипати тирсу, торф чи перегній;
  • наповнюються водою пластикові пляшки, їх розташовують поруч із грядкою, альтернатива - застосування цегли, метою такого способу є підтримання прийнятної температури в нічний час, коли стає досить прохолодно;
  • виключається контакт плодів із мокрим грунтом чи травою, при цьому кожен кабачок розташовують на підкладці як соломи чи дощечки.

Погана погода

Коли рослини розвиваються у прохолодному кліматі, то спостерігається зниження інтенсивності їхнього зростання - це обумовлено дефіцитом корисних компонентів.

Ситуація погіршується при перепадах температур, особливо, коли цей параметр перевищує 15°С. У цьому кабачок відчуває стрес, що також дозволяє йому нормально розвиватися.

Надлишок або нестача мікроелементів

Деякі корисні речовини сприяють правильному формуванню та розвитку плодів, збереженню їх властивостей. До них належить бор, йод та інші.

До того ж, особливістю кабачків є вимогливість до властивостей ґрунту, адже вони погано ростуть на сильно удобреному та збідненому ґрунті.

Щільність посадок

Не варто розташовувати кабачки надто близько один до одного. Вся справа в тому, що у кабачків досить велике листя, воно широко розкидається, тому занадто близько одна до одної такі рослини висаджувати не можна.

Намагайтеся дотримуватись дистанції – тоді буде менше хвороб у культури.

Листя та бутони

Не всі приділяють належну увагу листям кабачків. Якщо вони сухі, це свідчення браку мінералів.

Також важливо розуміти, що квіти, що засохли, не повинні залишатися на грядках. Якщо їх не видалити, це може стати причиною виникнення хвороб.

Читайте також:

Урожай хрустких огірків вас здивує: ось для чого їх поливають солодкою водою

Збиратимете хрусткі та солодкі огірки до пізньої осені: ось що з ними потрібно зробити влітку

Досить і на консервацію, і на частування: чим потрібно обробити кабачки для шикарного врожаю